Befejeződött a magyar piaristák tartományi káptalanja Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2019. március 31., vasárnap | 14:08

Március 30-án, közel egy hét után véget ért a Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Mátraverebély-Szentkúton.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A káptalan utolsó két napján bizottsági és plenáris ülések keretében a káptalan tagjai a jövővel foglalkoztak. A korábbi helyzetelemzéseknek megfelelően hat terület köré csoportosítva folyt a párbeszéd –szó volt többek között hivatásgondozásról, szerzetesképzésről, iskolai szolgálatról, ifjúságpasztorációról, gazdasági kérdésekről, közösségi életről, az erdélyi jelenlét vagy az alumniszervezet kérdéséről is.

A beszélgetések célja egy olyan káptalani jövőterv megalkotása volt, amelynek átfogó szempontjaival a következő négy évben meghatározhatja, segítheti a magyarországi piarista világ életének kibontakozását, a további, konkrétabb jövőtervek kidolgozását.

A záró szentmisén a káptalan tagjai, kiegészülve az utolsó napra látogatóba érkező rendtagokkal, hálát adtak a hatnapos együttlétért és a tanácskozás eredményeiért, kérve Istent, hogy a jövőben is segítse a piarista közösséget küldetésének teljesítésében.

A szentmise főcelebránsa, Szilvásy László tartományfőnök Kalazanci Szent József személyét hozta példaként, hogy milyennek is kell lennie napjainkban egy piaristának. A rendalapító nagyon sokszínű személyiség volt, aki a pedagógiai újítások keresése mellett akár saját maga is takarította az osztálytermeket; fontosnak tartotta a tudományos felkészültséget, de imádság nélkül sem tudta elképzelni iskoláját. Szentségének alakjába ráadásul még gyengeségei is belefértek, egyes életrajzírói szerint a vezetés területén nagy hibákat is el-elkövetett. Abban azonban, hogy a gyerekekért dolgozzon, kockáztasson és változásokra is képes legyen, sosem bizonytalanodott el.

A szentmisét közös ebéd követte, melyen a piarista káptalan résztvevői megköszönték a mátraverebély-szentkúti ferences szerzeteseknek s munkatársaknak a figyelmes vendéglátást.

Forrás és fotó: Szakál Ádám SP/Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria