Sándor István: népnevelő kitüntetést kapott a Persil gyárban

Megszentelt élet – 2013. október 15., kedd | 16:08

Kézzelfogható közelségbe került Sándor István boldoggá avatása. Az október 19-i eseményről adtak részletes tájékoztatást a média megjelent képviselőinek Ábrahám Béla, a szalézi rend tartományi elöljárója, valamint Depaula Flavio tartományi titkár vezetésével.

„Sándor Istvánt nem egy, az utcán beleakadt golyó ölte meg. Az Egyház iránti gyűlölet, provokálta ki elítéltetését. Krisztusért élni azt jelentette számára, hogy a teljes egészében végigjárja a krisztusi utat, ha kell, vállalja ezért a halált is” – erről beszélt Ábrahám Béla, a szalézi rend tartományi elöljárója a boldoggá avatás küszöbén tartott sajtótájékoztatón, Sándor István életét ismertetve.

Az elöljáró arról a karizmáról beszélt, ami ma fontos útmutatást jelent a rend számára. Sándor István a munkásfiatalokat szólította meg, azokat, akik nehezen találtak otthonra és feladatra az Egyházban. Hat csoportja volt, életük minden terültén támogatást adott nekik. Segített a személyiség fejlődésükben, lelkiségi útmutatást adott, vezette őket a munka világában, és szabadidős pezsgést teremtett számukra. Még a szocialista Persil gyár is felfigyelt közösségi szellemű munkájára – ahol a rendszer üldöztetését érzékelve, álnéven dolgozott – és népnevelői kitüntetést adott neki. 

Ábrahám Béla összefoglalta az elkövetkező napok eseményeit. Depaula Flavio a boldoggá avatási eljárás menetét ismertette.

Sándor István boldoggá avatása a szalézi lelkiségre jellemző módon egyszerre a helyi közösségek – így Szolnok, Sándor István szülővárosa, Újpest, életének helyszíne – a magyar Egyház, és az egész szalézi család ünnepe.

Október 19-re háromszáz olasz vendég érkezik Budapestre, a szalézi rend vezetői, továbbá 80 szalézi testvér. A boldoggá avatáson részt vesz a teljes magyar püspöki kar, valamint határon túli egyházfők. Elfogadta a meghívást a salzburgi és a belgrádi érsek és a lateráni egyetem rektora is. Különvonattal érkezik Szolnokról hatszáz, Kazincbarcikáról kilencszáz tisztelő.

Október 19-én, szombaton 9.30-kor a Szent István-bazilika előtti téren Sándor István életének ismertetésével és bevezető közös imádsággal kezdődik az ünneplés. A 10.30-kor kezdődő szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek.

Az ünnepélyes szentmise keretében, a Szentatya megbízásából, Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa teszi közzé a boldoggá avatásra vonatkozó határozatot. A kihirdetést pillanatában, a szentmise Kyrie része után leleplezik le Sándor István nyolcszor öt méteres nagyságú arcképét.

Mivel Sándor István földi maradványainak holléte jelenleg ismeretlen, ereklye helyett a szüleinek írt levelei és házassági évfordulójukra készített grafikai munka lesz az, amit oltárra emelnek ekkor. Ezt Jean Paul Muller luxemburgi szalézi testvér, a rend ökonómusa helyezi el az oltáron. A szentmise könyörgéseit Sándor István életének fő mozzanataiból állítják össze. A boldoggá avatás énekkara a 2002-ben elhunyt legendás szalézi, Dauner János vezette kétszáz fős énekkar lesz.

A „házigazda”, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye minden hívőt és érdeklődőt szeretettel vár, 3500 szék és nagy kivetítő is lesz az eseményen.

A százesztendős, a magyarországi letelepedését ünneplő szalézi rendtartomány számára az ünnepet tovább emeli Páscual Chávez rendfőnök magyarországi látogatása. A rendfőnök részt vesz és katekézist tart a boldoggá avatást követő, fiataloknak szóló eseményen a Körcsarnokban.

Az emlékezés október 19. után is folytatódik. Újpesten egy újonnan létesített játszóteret Sándor Istvánról neveznek el. Szolnokon körút kapja meg a Boldog Sándor István nevet, és emléktáblát avatnak a vértanú egykori iskolájának falán, továbbá színdarabbal is tiszteleg Szolnok stúdiószínháza a vértanú emléke előtt. Több városban, valamint a köztévében is levetítik Dér András Isten Szolgája, Sándor István című filmjét. Lesz megemlékezés Rómában, könyv jelenik meg – hogy néhány fontosabb állomást említsünk az emlékező sorozatból.

Az eseményekről folyamatos tájékoztatást kaphatunk a www.sandoristvan.hu honlapon.

Magyar Kurír

(té)