Erdő Péter: Ferenc pápa érti a problémáinkat és támogatja a munkánkat

Nézőpont – 2017. november 27., hétfő | 23:03

Harmonikus, baráti hangulatú találkozóként értékelte Erdő Péter bíboros, prímás az MKPK tagjainak Ferenc pápánál tett látogatását, amelyen a magyar püspökök úgy érezték, az atyai házba térnek be, ahol szeretettel fogadják őket, értik a problémáikat és támogatják a munkájukat.

Erdő Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az MKPK múlt heti ad limina látogatásáról november 27-én elmondta: A magyar püspökök két órán keresztül kötetlenül beszélgettek a pápával. Szóba került mások mellett a nyugati világ szerepe a globális folyamatokban, a család helyzete, a kultúrák sokszínűsége, a papi utánpótlás kérdése, a keresztényüldözés és az iszlámmal való párbeszéd lehetősége is.

A pápa hangsúlyozta az európai nemzeti kultúrák értékeit, és bátorította a magyar püspököket a cigány nyelvű liturgia kidolgozására – ismertette a bíboros.

Majd hozzátette, Ferenc pápának a nemzetek sokszínűségére alkalmazott „kedves fordulata” szerint Európának nem egységes felületű gömbbé kell válnia, hanem olyan sokszöggé, amelynek a nemzeti kultúrák az egymást erősítő síkjai.

A bíboros az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában szintén beszélt az ad limina („az apostolok küszöbénél”, vagyis Péter és Pál apostol sírjánál tett) látogatások történetéről is. Elmondta, a kezdetektől nagyon fontos volt, hogy az apostolok egymással is találkozzanak, és ez az apostolok utódaira, a püspökökre is érvényes. Az ókeresztény kortól kezdve tartottak zsinatokat, különböző összejöveteleket, ahol a főpásztorok megtárgyalták az egyházi élet és a világ problémáit. 

A konkrét intézményes forma, az apostolok küszöbéhez tett látogatás középkori zarándoklatok szokásából alakult ki, ilyenkor a püspökök természetesen Szent Péter élő utódához, a pápához is elmentek. Az újkortól kezdve a római kúriának különböző hatóságai fejlődtek ki. A látogatás ettől kezdve az ezeknél a hatóságoknál tett vizitet is magába foglalta, és összekapcsolódott az egyházmegyék számára kötelező ötéves jelentéssel.

A világ minden püspöke ötévente elkészíti jelentését a saját egyházmegyéjéről, demográfiai, társadalmi, kulturális helyzetéről, és elküldi az Apostoli Szentszéknek. A jelentéseket körülbelül fél év alatt feldolgozzák, ezután hívják meg a Vatikánba a püspököket – jegyezte meg a bíboros.

A magyar püspökök legutóbb 2008-ban vettek részt ad limina látogatáson, a mostani találkozó pénteken zárult.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria