Jézus adja a változáshoz a tápanyagot – A „Szólj be a papnak!” online vitaestje a lelki megújulásról

Nézőpont – 2020. május 19., kedd | 9:00

Egyházként sem felejthetjük el, hogy a megújulás létezésünk alapja, sőt Krisztustól kapott rendeltetésünk. Május 15-én online vitaestet rendeztek a „Szólj Be a papnak!” Facebook-oldalán. Fekete Károly református püspök; Süveges Gergő katolikus újságíró, műsorvezető; Pintér Béla dicsőítő zenész és Püski Dániel református lelkész osztották meg gondolataikat az érdeklődőkkel.

A „Szeresd a várost! – Mit tehetsz környezeted lelki megújulásáért?” elnevezésű eseményen Pintér Béla keresztény énekes, zeneszerző úgy fogalmazott: Jézus adja a változáshoz a tápanyagot. Ebből tudunk töltekezni úgy, hogy később a változást gyümölcsként mutathassuk meg az embereknek.

Krisztus megújító és megváltó, megszabadító akarata azonban bennem kezdődik, sosem rajtam kívül történik meg. Ahhoz, hogy megújuljak, ahhoz, hogy az egyházam felfrissüljön, nekem kell változnom folyamatosan, újra és újra. Ahogy azt Fekete Károly református püspök kifejtette, ez egy belső munka. A növekedés nem csak külsőleg mérhető, hiszen legtöbbször bennünk zajlik. Sokkal lassabb folyamat, mint a külső változások, és sokkal kevésbé látható és tapintható. Mégis szükségünk van arra, hogy befelé tekintsünk!

Olyannyira belső munka a változás projektje, hogy egy közösség vezetőjeként sem tudunk beleszólni, és nem tudjuk befolyásolni. Püski Dániel gyülekezetalapító lelkész szerint elsőként magának a lelkésznek kell megújulnia. Ez nemcsak a gyülekezet formálódásában segít, hanem abban is, hogy az Isten kezébe tudjuk tenni az alakítás folyamatát. A változás előhívja az alázatot, aminek a segítségével nem helyezzük magunkat az Isten megújító akarata elé. Ez nem lehet egyszeri eset, hanem egy újra és újra megismétlődő aktus.

A megújulásnak azonban nemcsak lelki összetevője van, hanem egész eszköztára – Süveges Gergő újságíró „szerszámosládát” nyitott az ötletek elraktározásához. Ebben helyet kapott a városért mondott imádság, a szomszédokkal kötendő szorosabb kapcsolat, a különböző gyülekezetekhez kapcsolódás, hiszen ez maga az ötletek tárháza.

A megújulás olykor kicsi, olykor nagy. Néha egészen lassú, máskor gyorsabb. A résztvevők hasonlították többek közt a gyerek fejlődéséhez vagy a szerelemhez. Minden hasonlat azonban egy irányba mutatott: mindennek megvan az elrendelt helye és ideje. A megújulást nem lehet hajszolni és kierőszakolni, ezt a Lélek diktálja. Erre az ütemre rá kell hangolódni, érezni kell a ritmusát. A döntés nem a miénk. Az adás hatalma minden esetben az Isten szuverén joga, ezt kérni lehet és várni, de kierőszakolni soha.

Nekünk, keresztényeknek a legfőbb feladatunk az Isten akaratát beengedni az életünkbe. Azt az Istent, aki változást hoz, megújít, felfrissít, vezet és gyümölcsöket ad. A feladat egyszerű: megnyitni a szívünket Isten előtt. A cseresznyefa nem hajtja kétszer ugyanazt a virágot, a folyó nem folyik kétszer ugyanabban a mederben, mi, keresztények pedig folyamatosan változunk az Isten formáló keze alatt. Így a megújulás minden esetben bennünk kezdődik!

Az esemény videóját ITT lehet megtekinteni.

Forrás: szoljbeapapnak.blog.hu

Fotó: Unsplash.com, szoljbeapapnak.blog.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria