Német László belgrádi érsek: A szexuális bántalmazás nem csak a nyugati egyházak problémája

Nézőpont – 2023. február 19., vasárnap | 14:29

A Katolikus Egyház világméretű szinodális folyamatának európai szakaszát lezáró prágai tanácskozáson Német László belgrádi érsek bejelentette, hogy a kelet-európai püspökök szolidaritást kívánnak vállalni az egyházon belül elkövetett szexuális bántalmazásban érintett nyugat-európai országokkal, és meg akarják vallani saját egyházuk vétkességét – írta a Vigilia szerkesztősége Facebook-oldalán.

A kezdeményezés értelmében a kelet- és nyugat-európai püspökök közös szövegben kérnének bocsánatot az áldozatoktól, és vállalnának kötelezettséget a zéró toleranciára.

Német László érsek kifejtette, hogy a keleti országok egyházai csak látszólag érintettek kevésbé a bántalmazási ügyekben. A látszat oka, hogy a kommunizmus idején az egyház 1990-ig a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt, és a visszaélések klerikus elkövetőit megbüntették. A fordulat után számos dokumentumot megsemmisítettek, de ettől még a keleti országokban is létezett a szexuális bántalmazás jelensége.

„Közép- és Kelet-Európában is jelen van a probléma, akárcsak az eltussolás problémája” – állította Német László. – Most pedig ideje, hogy a kelet-európai egyházak szolidárisak legyenek a nyugati egyházakkal, ahogyan a kommunizmus idején a nyugatiak is szolidárisak voltak a keletiekkel”

A belgrádi érsek előtt már a prágai ír küldöttség is megfogalmazta azt az igényt, hogy a szinodális folyamat radikálisan vonja le a következtetéseket a szexuális bántalmazással összefüggő egyházi botrányokból.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria