Ricard bíboros: XVI. Benedek nem a hatalom, hanem a szolgálat embere volt

Nézőpont – 2013. március 5., kedd | 11:38

Jean-Pierre Ricard bordeaux-i érseket XVI. Benedek kreálta bíborossá 2006-ban. A bíboros úgy véli, hogy a pápa „következetes” döntést hozott, mely „szépen példázza, mit jelent az egyház szolgálata”. A bíboros a La Croix-nak XVI. Benedekkel kapcsolatos személyes élményeiről beszélt.

Amikor XVI. Benedek bejelentette lemondását, először „meglepetést és meghatottságot” éreztem, kezdte bíboros. „Csütörtökön Romában voltam a Kultúra Pápai Tanácsának ülésén. A Szentatya fogadott bennünket, és beszédet intézett hozzánk. Egyetlen szót sem ejtett a lemondásáról. Látszott rajta éveinek súlya, és nehézkesen járt. Már a tavaly szeptemberi ad limina látogatásunkon láttuk, hogy a pápa fizikailag kimerült. Szembeszökő volt az ellentét nehezen mozgó teste és töretlen szellemi frissessége között.”

Arra a kérdésre, hogy mit emelne ki XVI. Benedek pápai szolgálatából, Ricard bíboros így válaszolt: „azt, hogy egyszerre tudta képviselni a hitet és a logikát, így nem esett sem a fundamentalizmus, sem a relativizmus hibájába. Pedig manapság nagy a kísértés, hogy az ember vagy egyiket, vagy másikat bálványozni kezdje.” A főpásztor kiemelte még, hogy püspök társaival tett ad limina látogatásukkor a pápa „meglepte” őket: „az volt a kívánsága, hogy a beszélgetés a mi kérdéseinkkel kezdődjön. Válaszaiban néha saját tapasztalataira is kitért. Egyszerűsége és szellemi frissessége mindig csodálatot ébresztett bennem.”

Lemondásával a bíboros szerint XVI. Benedek – bár személyes indokok vezették – „precedenst teremtett. Azelőtt atyai figurának láttuk a pápát, de XVI. Benedek a pápai hivatás egy másik oldalát mutatta meg a világnak: azt az embert, aki egy szolgálatnak szenteli életét, de ez a szolgálat véget érhet, amikor az erő már kevés. XVI. Benedek nem a hatalom, hanem a szolgálat embere volt. (...) II. János Pál azt mutatta meg, hogy az öregséget nem kell szégyellni, XVI. Benedek pedig azt, hogy a felelősség szolgálat, ne ragadjunk hát bele a hatalomba.”

Arra a kérdésre, hogy milyennek kell lennie az új pápának, Ricard bíboros elsőként a karizmát említette. XVI. Benedek utódjának ezen kívül „erős intellektusra, és a nemzetközi helyzet kiváló ismeretére lesz szüksége. Ma már az is elvárás, hogy sokat utazzon, és személyesen találkozzon a hívekkel. Az új evangelizáció korában különösen fontos, hogy az új pápa megmutassa az embereknek a hit örömét.” Jean-Pierre Ricard szerint a kritériumoknak mintegy húsz bíboros felel meg.

La Croix/Magyar Kurír