Szent Erzsébet rózsája-díj

Nézőpont – 2009. november 21., szombat | 9:10

Immár tizedik alkalommal adományozza a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetést Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adja át november 22-én 17 órakor a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1999 decemberében alapította a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A világszerte legismertebb magyar szent rózsalegendájához kapcsolódó kitüntetéssel a püspöki konferencia az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeit hangsúlyozza és a díjazottak személyes példáját ismeri el. A díj egyben a felebarátainkért érzett felelősség és a tevékeny szeretet keresztény eszméjét kívánja a társadalomban ébren tartani.

A díj – Pálffy Katalin szobrászművész alkotása – egy 95 mm átmérőjű bronz érem, amely előoldalán rózsát ábrázol; hátoldalán a következő felirat olvasható:

Szent Erzsébet rózsája-díj
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesül. Márk Gergely rózsanemesítő a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozza a kitüntetettnek, Tőzsér József rózsaszentmártoni pékmester és felesége pedig a díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyérrel kedveskednek neki. A Szent Erzsébet rózsája-díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányát is megkapja a díjazott Hermann István jóvoltából.

A díjat idén is a névadó szent ünnepéhez kapcsolódóan, kulturális rendezvény keretében adja át Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke. Ebben az évben „Az élet kenyere” című vígságos szomorújáték koronázza meg a díjátadót, Kolti Helga színművésznő előadásában.

*

Az elmúlt évek kitüntetettjei:
2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője
2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
2006 – Gombás Istvánné, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai
2004 – Kurucz Béláné, a kiskunfélegyházi Szent István-plébánia karitászcsoportjának alapító tagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa
2002 – Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa
2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír