Szent II. János Pál öröksége – Fiatalok a szeretet civilizációjának szolgálatában

Nézőpont – 2020. augusztus 30., vasárnap | 9:01

Idén, amikor Szent II. János Pál pápa születésének centenáriumát ünnepeljük, fontos megemlékeznünk az általa kezdeményezett ifjúsági világtalálkozók (IVT) legszebb pillanatairól is, különösen a 2000., jubileumi évben tartott római és a 2005-ben tartott kölni világtalálkozóról.

A római világtalálkozót II. János Pál pápa „felejthetetlen eseménynek” nevezte, egy minden várakozást felülmúló, „valóban különleges találkozónak”, ajándéknak, amiben nemcsak Róma és Olaszország, de az egész világ részesült. Hozzátette: „Helikopteren átrepülve a találkozó területe felett egyedülálló és lenyűgöző jelenet tárult a szemem elé: egy hatalmas ünneplő, az együttlétnek örvendő emberekből álló szőnyeg. Soha nem fogom elfelejteni a fiatalok lelkesedését. Legszívesebben megöleltem volna mindnyájukat, hogy kifejezhessem az irántuk, a mai ifjúság iránt érzett szeretetemet, akikre az Úr nagy küldetést bízott a szeretet civilizációjának szolgálatában.”

Ezek a fiatalok azóta felnőttekké váltak, akik most is törekszenek arra, hogy megéljék a Jézussal való találkozás szépségét, miközben kitartóan munkálkodnak azon, hogy a béke eszközei legyenek, minden pillanatban az életet szolgálják, gondoskodjanak az őket körülvevő szegényekről és elesettekről, és ezt az elkötelezett szeretetet továbbadják a következő generációknak.

Idézzük fel ezt az eseményt a 2000. évi római IVT legszebb képeiből készített rövid videó-összeállítással, amelyet a 2016-os krakkói IVT szervezőbizottsága készített.

Az ifjúsági világtalálkozók sora Szent II. János Pál halála után sem szakadt meg. Utóda, XVI. Benedek pápa 2005-ben, éppen 15 évvel ezelőtt Kölnbe hívta a világ fiataljait.

XVI. Benedek pápa „dagadó vitorlákkal” vette át az „ifjúsági világtalálkozó projekjét” II. János Páltól, és különleges adottságaival, teológiai talentumával gazdagította azt. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a XVI. Benedek pápa által vezetett három ifjúsági világtalálkozó (Köln, 2005; Sydney, 2008; Madrid, 2011) csodálatosan kapcsolódott az ő teológiai reflexiójának legfontosabb területeihez, az Eucharisztia és a szentségimádás (Köln, 2005) kedvenc teológiai témái közé tartoznak.

A kölni ifjúsági világtalálkozó egyfajta gondviselésszerű átmenetet jelentett XVI. Benedek pápaságának kezdetén, biztosította a folytonosságot II. János Pál pápa szolgálatával az ifjúsággal való kapcsolatok terén. Az ifjúsági világtalálkozó végén a német püspököknek mondott beszédében a Szentatya hangsúlyozta: az ifjúsági világtalálkozók nem pusztán elődjének egyfajta „megérzéséből”, sokkal inkább II. János Pál „ihletettségéből” sarjadtak ki. Ezekben a napokban kölcsönös „adás és befogadás” valósul meg az Egyház és a fiatalok között, kérdéseik, reményeik, a hitben való örömük és lelkesedésük révén. Az ifjúsági világtalálkozók egyfajta provokációt jelentenek a sok hívő körében elterjedt kishitűséggel és fásultsággal szemben, és új lendületet adhatnak nemcsak a vendéglátó ország, de a részt vevő országok ifjúságpasztorációja számára is.

Az ifjúsági világtalálkozókat Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1984 óta rendezik meg. Magyar fiatalok 1989 óta vesznek részt rajtuk. Rómába közel 3 ezer, Kölnbe 2 ezer magyar fiatal utazott. 1989 óta összesen több mint tízezer magyar jutott el ezekre az eseményekre, amelyek formálták a résztvevők hitét, valamint lehetőséget adtak a tanúságtételre és a kereszténység világméretű jelenlétének megtapasztalására.

2008 óta azokban az években, amikor távoli földrészeken rendezték a világtalálkozókat, és ezért a magyar fiatalok számára korlátozott volt a részvétel lehetősége, itthoni, Magyarországon tartott ifjúsági rendezvényeken tettük lehetővé, hogy a magyar fiatalok bekapcsolódhassanak a világtalálkozók programjába. Ilyen rendezvény volt 2008-ban a Magyar Sydney, 2013-ban a Hungario és 2019 januárjában a Panama-nap.

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria