„Áldást szeretnék kapni a Szentatyától” – A Sant’Egidio közösség barátai a Rózsák terei találkozóról

Nézőpont – 2023. április 29., szombat | 16:40

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának második napján, április 29-én, szombaton délelőtt szegényekkel és menekültekkel találkozott a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Sant’Egidio közösség tagjai negyven fővel, a budapesti, pécsi, monori szegény és menekült barátaikkal a kertben várták a pápát örömmel, jó hangulatban.

Sofia Kijevből érkezett Magyarországra, nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése után menekült el. Pécsre ment, mert ott született, de szülei nem tudnak magyarul, így amikor megérkezett, még ő sem tudott, de ma már szinte folyékonyan beszéli nyelvünket. Kérdésünkre elmondta: a pápa biztonságérzetet ad ebben a nehéz, háborús helyzetben. Talán a közreműködésével jobbra fordul a helyzet, vége lesz a háborúnak. A fiatal lány dolgozik, a Sant'Egidio közösséggel pedig – maga is menekültként – segíti a menekülteket és a magyar szegényeket.

János hajléktalan, Budapest terein látogatják ők a Sant’Egidio közösség tagjai, akik minden héten ételt és jó szót visznek utcán élő szegény barátaiknak. „Eljöttek értem, együtt jöttünk ide. Áldást szeretnék kapni a Szentatyától” – mondta meghatottan.

Csaba is a közösség budapesti hajléktalan barátja, áldottnak és szerencsésnek érzi magát ezért a lehetőségért.

Laci Monorról származik, de most egy budapesti hajléktalanszállón él. „Öröm van bennem – mondta megrendülten –, a sírás kerülget. Jó itt lenni, Ferenc pápát szent embernek tartom. Nagyon jó érzés ebben a közösségben lenni és így várni rá, annyira boldog vagyok. Amióta megtértem, gondoltam, hogy lesznek találkozásaim szent emberekkel, de ilyen nagy dologra nem gondoltam soha.” Lacinak nehéz élete volt, és egy balesetet követően vált hívő, istenszerető emberré, miután hónapokon át élet-halál között lebegett. Bár nincs hol laknia, mások segítségére szorul, ő maga is nagyon sokat segít a nála is szerencsétlenebbeknek, a hajléktalanszállón bevásárol nekik, segít mosdatni a betegeket. 

A közösségnek idősebb segítő barátai is vannak, mint Teri néni, aki szintén Monorról érkezett. Idős kora ellenére tele van energiával, havonta egyszer ötven szegényre főz a plébánián, levesei már különösen híresek a monori szegények körében. Nagy öröm számára, hogy itt lehet, alig várja, hogy megoszthassa az élményt másokkal is. Rómában már „találkozott” a pápával, szintén a közösséggel együtt egy Úrangyala imádság alkalmával a Szent Péter téren.

Szerző: Thullner Zsuzsanna

Fotó: Lambert Attila, Turjányi Tuzson; Szenthe Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria