„Nem másodrangú papok” – Ferenc pápa májusi imaszándéka: A diakónusokért

Ferenc pápa – 2020. május 6., szerda | 18:58

Ferenc pápa május 5-én, kedden közzétette májusi imaszándékát és az ahhoz kapcsolódó videoüzenetet.

A Szentatya arra kér, imádkozzunk, hogy „a diakónusok, hűségesen szolgálva az Igét és a szegényeket, új erőt adó jelek lehessenek az egész Egyház számára”.

Az állandó diakónusokért kéri az imát, akik családban és a családjukkal élik meg hivatásukat.

Az imaszándék teljes szövege így szól:

A diakónusok nem másodrangú papok.
A klérus részei, akik családban és a családjukkal élik meg hivatásukat.
A szegények szolgálatának szentelik magukat, akik a szenvedő Krisztus arcát hordják magukban.
A diakónusok a szolgálat őrei az Egyházban.
Imádkozzunk, hogy a diakónusok, hűségesen szolgálva az Igét és a szegényeket, új erőt adó jelek lehessenek az egész Egyház számára.

* * *

Állandó diakónusok az Egyházban

A diakónus szent szolgálatot teljesítő személy (klerikus), mivel szentelés révén az egyházi rend szentségében részesült [diakónus, áldozópap, püspök (vö. 207.k. 1.§)]. Átmeneti és állandó diakónust különböztetünk meg, előbbi a papság rendje felé való átmenetet jelent, utóbbi pedig ebben az állapotban marad.

Szolgálataik az Egyházban:

– szentségkiszolgáltatás: keresztelés, esketés, áldoztatás;

– igehirdetés, áldás, temetés;

– egyéb szolgálatok, többek között karitász, börtön- vagy kórházi szolgálat.

Gorove László állandó diakónus szolgálat közben

A legfrissebb egyházi évkönyv adatai alapján (2019) az Egyházban összesen 46 894 diakónus szolgál, ebből Európában 14 819 fő (142-vel több, mint 2018-ban), Ázsiában 346 (28-cal több, mint 2018-ban), Óceániában 451 (11-gyel több, mint 2018-ban), Afrikában 465 (7-tel kevesebb, mint 2018-ban), Amerikában 30 813 (408-cal több, mint 2018-ban).

Magyarországon összesen 155 fő szolgál állandó diakónusként, melyből 5 fő görögkatolikus. 2020-ban több mint tíz fő szentelése várható.

Füzes Ádám, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye állandó diakónusokért felelős referense kérdésünkre elmondta: a diakónus „hídember”, a szolgáló szeretet és a figyelmesség hídja. Őt küldi az Egyház a peremre, a közösségek, a társadalom, a hit peremére. Megtaláljuk őket a kórházakban, a börtönszolgálatban, az idősek mellett, a karitászban, az ifjúság mellett. Az egyházi szolgálat színességét jelenítik meg. Ők az Egyház figyelme és emlékezete, akik a közösségeikben megjelenítik e szolgálat fontosságát. Munkahelyeiken felszenteltségük révén érzékelhetővé teszik Isten jelenlétét, figyelmes szeretetét.

A diakónus az egység és Isten el nem felejtő szeretetének hídja, mert házastársként, családapaként, nagyapaként, miközben Istennek szolgál, nem felejti el a felebarát szeretetét, különleges módon felesége, gyerekeik, unokáik szeretetét, amik nem ellentétesek egymással, hanem egységet képeznek.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria