„A tudomány a béke építésének nagy erőforrása” – Ferenc pápa üzenete az olasz tudósoknak

Ferenc pápa – 2021. július 9., péntek | 15:05

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a közép-olaszországi Teramóban, a Fájdalmas Szűzről nevezett Szent Gábor-kegyhelyen rendezett tudományos konferenciára, amelyet július 2-án és 3-án tartottak a Szent Gábor jubileumi év keretében.

Ferenc pápa szerint a tudósok találkozója az emberiség számára a remény ajándéka. A tudományos kutatások fellendítésére nagy szükség van a társadalmi kihívások megoldásához. A teramói egyházmegye által támogatott összejövetel rámutat arra, hogy hit és tudomány között nem szabad hogy szembenállás legyen.

A jelen megismerése lehetővé teszi, hogy együtt építkezzünk – idézte fel Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikáját Ferenc pápa videoüzenetében. Ahhoz, hogy az emberek szívében rejlő tudásvágy növekedni tudjon, szükség van a tudományos kutatások útmutatásaira, újabb és újabb együttműködést, az eredményekben való osztozást és a kapcsolati háló kiépítését keresve. Nem szabad figyelmen kívül hagyni annak kockázatát sem, hogy vannak, akik a tudományos fejlődést egyetlen lehetőségként fogják fel az élet, a társadalom és a világ egy-egy aspektusának megértéséhez – magyarázta a pápa.

Az egészségügyi válság felhívta a tudományos világ figyelmét a megelőzés, a terápiák és az egészségügy struktúrájának átgondolására, szem előtt tartva a társadalomra, a családtagok közti kapcsolatra és mindenekelőtt a nemzedékek közötti kapcsolatokra vonatkozó antropológiai következményeket.

A tudományok ne egyedül haladjanak előre, szükség van a tudás pluralitására, ami hozzájárul az emberi méltóságot tisztelő társadalom építéséhez szükséges kultúrához. A tudósokra bízott feladat az, hogy tanúságot tegyenek egy új társadalmi kötelék kiépítésének lehetőségéről. Hogyan? Elkötelezve magukat arra, hogy tudományos kutatásaik a helyi és nemzetközi közösséghez közel álljanak, tudva azt, hogy együtt minden konfliktust meg lehet oldani. A tudomány a béke építésének nagy erőforrása! – hangsúlyozta a pápa.

Üzenete végén a Szentatya azt kérte a tudományos konferencia résztvevőitől: tanítsák meg az új nemzedékeknek, hogy ne féljenek a kutatással járó fáradalmaktól. A Mester is arra vár, hogy keressék: mindenkibe belevési annak bizonyosságát, hogy amikor becsülettel kutatunk, az igazságra találunk. A korszakváltásnak a tudás új tanítványaira van szüksége, ti vagytok a békét építő új nemzedékek mesterei, tanítói – mondta Ferenc pápa. Záró gondolatában közelségéről és az Egyház támogatásáról, imáiról biztosította a tudósokat.

A jelenlévőket üdvözölve Ferenc pápa külön köszöntötte a tavalyi találkozó díjazottját, Antonino Zichichi professzort, a Tudósok Világszövetsége elnökét, aki életét a tudomány fejlődésének előmozdítására és az új nemzedékek nevelésének szenteli.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria