29. alkalommal ülésezik a bíborosi tanács a Vatikánban

Ferenc pápa – 2019. április 10., szerda | 14:33

Április 8–10. között ülésezik 29. alkalommal a bíborosi tanács a Szent Márta-házban, Ferenc pápa vezetésével. A megbeszélés középpontjában a Római Kúriát érintő új apostoli konstitúció áll.

Az előző tanácskozást február 18. és 20. között tartotta a hattagú testület, Ferenc pápa részvételével.

Mostani ülésükön folytatják az ideiglenesen Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció kidolgozását. A szöveget elküldik minden püspöki konferenciának, a keleti egyházak szinódusának, a Kúria dikasztériumainak, a szerzetesi elöljárók konferenciáinak és egyes pápai egyetemeknek.

A februári ülés végén a megbízott szentszéki szóvivő elmondta, hogy a dokumentumot várhatóan az év során teszik közzé.

*

A bíborosi tanácsot Ferenc pápa 2013 szeptemberében hozta létre azzal a céllal, hogy javaslataival segítse őt az egyetemes Egyház kormányzásában, és azzal a feladattal bízta meg a testületet, hogy tanulmányozza a Kúriát érintő új apostoli konstitúció kidolgozását. Az eredetileg kilenc tagból álló bíborosi tanácsnak jelenleg hat tagja van: koordinátorként Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros; Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke; Oswald Gracias bíboros, Bombay érseke; Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke; Sean Patrick O’Malley bíboros, Boston érseke és Pietro Parolin bíboros államtitkár. A tanács ülésein jelen van titkárként Marcello Semeraro albanói püspök és Marco Mellino cresimai püspök, titkárhelyettes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria