A FAO közgyűlésének résztvevőit fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. június 27., csütörtök | 18:07

A Szentatya június 27-én délelőtt fogadta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) 41. közgyűlésének mintegy ötszáz résztvevőjét. Jelen volt a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva és nemrég megválasztott utóda, a kínai Csü Tung-jü is.

Az éhínség teljes felszámolása, az élelem és ivóvíz biztosítása mindenki számára az elmúlt évek előrelépései dacára is még mindig nagy kihívás. Az okokat kell orvosolni, amelyek gyökere az együttérzés hiányában keresendő, az érdektelenségben és a hiányzó társadalmi és politikai akaratban, amellyel a nemzetközi kötelezettségeket be kellene tartani. Az élelem és a víz hiánya nem a szegény országok belügye, hanem mindannyiunkra tartozik, mert viselkedésünk pozitív vagy negatív módon kihat sok testvérünk szenvedésére. Meg kell hallgatnunk kétségbeesett kiáltásukat, és minden eszközt megragadni azért, hogy alapvető jogaikat tiszteletben tartsák – hangsúlyozta a pápa.

Vissza kell szorítani a pazarlást, és erősíteni a társadalmi felelősségtudatot. Rövid és hosszú távú programokkal biztosítani kell, hogy a jövő nemzedékek átadják egymásnak a stafétabotot, tudva, hogy már nem sokáig tűrhetjük ezt a társadalmi drámát. A pápa arra is rámutatott, hogy a környezeti bizonytalanság, az éhínség és a migráció egymással összefüggő jelenségek. Ezért a legkiszolgáltatottabb régiókban fejleszteni kell az agrárszektort, és meg kell erősíteni a terület megújulását és fenntarthatóságát. Ehhez egyfelől befektetésekre és technológiai fejlesztésre, másrészt innovatív és szolidáris politikára van szükség. A FAO ebben fontos szerepet játszik, amihez a Szentszék is támogatást nyújt az éhezés felszámolására, és egy jobb jövő biztosítására bolygónk és az egész emberiség számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria