A Jad Vasem intézet elnökével találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2022. június 12., vasárnap | 17:02

Ferenc pápa június 9-én délelőtt audiencián fogadta Dani Dayant, a jeruzsálemi Jad Vasem intézet elnökét. A pápa a találkozás során megerősítette, hogy továbbra is felszólal a zsidósággal szembeni mindennemű ellenérzés, ellenségesség vagy előítélet ellen.

Az audiencia után Dani Dayan nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. A pápát barátnak és szövetségesnek nevezte az antiszemitizmus ellen folytatott küzdelemben.

Az 1953-ban alapított, jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága; az intézetet Ferenc pápa felkereste a 2014-es szentföldi látogatása során. Ott mondott beszédében az Úrhoz fohászkodott a „kegyelemért, hogy szégyenkezzünk, mint emberek, hogy ilyenre voltunk képesek.” Így imádkozott: „Soha többé, Urunk, soha többé!”

Dani Dayan az interjúban kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, hogy a pápa a Jad Vasem elnökét fogadta a Vatikánban. Mivel mindketten Buenos Aires-i születésűek, nagy örömére szolgált, hogy anyanyelvükön beszélhettek egymással.

A holokauszt emlékközpont elnöke köszönetet mondott a pápának a Vatikáni Apostoli Levéltár XII. Piusz pápaságára (1939–1958) vonatkozó dokumentumainak megnyitásáért. Dani Dayan elmondta, hogy erre Ferenc pápa azt válaszolta, „ez hozzátartozik az igazsághoz”. A pápa megismételte: „Az Egyház nem fél a történelemtől, hanem szereti azt.” A Szentatya szerint mint minden más közösségben, az Egyházban is voltak abban a szörnyű időszakban olyanok, akik helyesen cselekedtek, és olyanok, akik nem.

A Jad Vasem elnöke az interjúban elmondta, hogy Ferenc pápa nagyon világosan elítélte az antiszemitizmust és aláhúzta, hogy fontos folytatni az ellene való küzdelmet. „Történelmi pillanat ez a Jad Vasem számára, mely annak a hatmillió zsidónak állít emléket, akiket a náci Németország és szövetségesei megöltek – nyilatkozta Dani Dayan. – Ez az első alkalom, hogy a pápa magánaudiencián fogadja a Jad Vasem elnökét. Azt hiszem, hogy ez megmutatja a világnak, mekkora jelentőséget tulajdonít Ferenc pápa, a Katolikus Egyház vezetője a holokausztnak és az antiszemitizmus elleni küzdelemnek.”

A találkozó végén Dani Dayan ajándékot adott a pápának, aki kedvesen viszonozta azt, és azt mondta: „Soha ne feledjétek, hogy itt van egy barátotok.” A Jad Vasem elnöke e momentum felidézésével zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjút.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria