A magyar származású írónő, Bruck Edith részt vett a pápai ökumenikus békeimaesten

Ferenc pápa – 2022. november 2., szerda | 11:22

A magyar származású holokauszttúlélő, Bruck Edith írónő részt vett október 25-én este a Sant’Egidio közösség Kiáltás a békéért című háromnapos békekonferenciájának záróestjén a Colosseumban, ahol a Szentatya ökumenikus imaestet vezetett a békéért.

A pápa öleléssel köszöntötte Bruck Edithet érkezésekor, aki ezt követően az első sorban foglalt helyet buddhista szerzetesek és muszlim vallási vezetők között.

„Az emberek kiáltása a békéért olyan, mintha a sivatagban történne, és senki sem hallaná” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak a 91 éves írónő a nagyszabású ökumenikus imaest után. „Ma 49 háború zajlik világszerte, ami számomra elviselhetetlen érzés, a borzalom hozzánk is közel van, és senki sem tudja, merre van a kiút” – magyarázta Bruck Edith.

A magyar származású írónő október 25-én Ferenc pápához közel, az első sorban foglalt helyet a Colosseumban megrendezett ökumenikus imaesten, ahol mindenki a békéért imádkozott. Bruck Edith a világtörténelem egyik legszörnyűbb fejezetének tanúja, aki az imaestet követően elmondta, hogy „a pápával a világ iránti aggodalmuk köti össze őket”. A Szentatya és Bruck Edith baráti kapcsolatokat ápolnak első találkozásuk óta. „A pápa tudja, hogy senki iránt nem tudok gyűlöletet érezni, én pedig érzem az ő emberségét” – mondta Bruck Edith.

Az írónő nyilatkozatában mély fájdalmának adott hangot az Európában kialakult helyzet miatt, utalva ezzel a fiatalok jövője iránti aggodalmára. „Nagyon sajnálom a fiatalokat, hogy látniuk kell az emberi kegyetlenséget, ami ki tudja, milyen sérülést okoz bennük. Akár a jövőbe vetett reményüket is károsíthatja. Viszont a legnagyobb sötétségben is lehet fényre és emberségre találni. Arra az emberségre, amely mindannyiukban ott lakozik, és amelyet nap mint nap táplálnunk kell” – mutatott rá Bruck Edith.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria