A pápa bíborosi tanácsa áprilisi ülését tartja a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. április 16., kedd | 18:19

Április 15-én, hétfőn kezdte meg ülését a C9 bíborosi tanács a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében. Az előző ülést februárban tartották három női résztvevővel kiegészülve, akik hozzászólásaikkal segítették a pápa és a bíborosok megbeszélését a nők egyházban betöltött szerepéről.

Legutóbb február 5–7. között folytattak megbeszélést a bíborosok, a még múlt év decemberében megkezdett témáról: a nők egyházi szerepének vizsgálatáról. A februári üléseken jelen volt Linda Pocher, az Auxilium Pápai Neveléstudományi Fakultás krisztológia- és mariológiatanára; Giuliva Di Berardino, a veronai egyházmegye Ordo Virginum (Szüzek Rendje) Istennek szentelt tagja, aki lelkiségi kurzusokat, valamint lelkigyakorlatokat vezet; és végül Jo Bailey Wells, az angliai anglikán egyház püspöke, az anglikán közösség főtitkárhelyettese. A februári üléseken a bíborosok a pápával és a tanács titkárával áttekintették az evangelizálás témáját, Luis Antonio Tagle bíboros, valamint Rino Fisichella érsek, az Evangelizálási Dikasztérium proprefektusainak beszámolója alapján.

Ferenc pápa 2023. március 7-én újította meg a bíborosi tanácsot, amely jelenleg a következő bíborosokból áll: Pietro Parolin vatikáni államtitkár; Fernando Vérgez Alzaga, a Vatikánvárosi Állam Pápai Bizottságának és a Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke; Fridolin Ambongo Besungu, Kinshasa érseke; Oswald Gracias, Mumbai érseke; Seán Patrick O’Malley bostoni érsek; Juan José Omella barcelonai érsek; Gérald Lacroix, Quebec érseke; Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke; Sérgio da Rocha, São Salvador da Bahia érseke. A C9 tanács titkára Marco Mellino püspök. Az első megbeszélést az új összetételű tanács 2023. április 24-én tartotta.

A bíborosi tanácsot Ferenc pápa hozta létre 2013. szeptember 28-án saját kezűleg aláírt rendelkezéssel (kirográf). A testületet azzal a feladattal bízta meg, hogy segítsen neki az egyetemes Egyház irányításában, és tanulmányozza a Római Kúria reformjának tervét. A reformot az új apostoli konstitúció, a Praedicate evangelium által valósítják meg, amelyet 2022. március 19-én tettek közzé. A C9 első ülésére 2013. október 1-jén került sor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria