A pápa fogadta a Szent Pál leveleit tanulmányozó ökumenikus találkozó résztvevőit

Ferenc pápa – 2023. szeptember 18., hétfő | 19:05

Ferenc pápa szeptember 14-én találkozott a 26. Páli Ökumenikus Kollokvium résztvevőivel a Vatikánban. Arra buzdította a bibliatudósokat, hogy bízzanak Isten ígéreteiben, amelyek az ökumenikus párbeszéd előmozdításának alapját jelentik.

Ferenc pápa méltatta a Szent Pál szentírási leveleinek szentelt ökumenikus kutatócsoport munkáját, amely a Falakon kívüli Szent Pál-apátságban gyűlik össze kétévente a kollokviumra. Kifejtette, hogy „nagy hozzájárulásuk” „a keresztények találkozása, akik különböznek egymástól, mégis egyesítik a páli tanítás bölcsességét”. A 26. Páli Ökumenikus Kollokvium résztvevőihez intézett beszédében a Szentatya hangsúlyozta az akadémikusok közötti „szigorú és tudományos egzegétikai eszmecserét”, amely lehetővé teszi, hogy „az apostol leveleinek szépsége és fontossága kiemelkedjen a keresztény és egyházi életben”.

A pápa a kezdeményezést bátornak nevezte abban az értelemben, hogy a „bizalmatlanság korlátait” leküzdi; és prófétainak, mivel a „Lélek egészséges türelmetlenségét” előmozdítja az egység teljessége és a tanúságtétel iránti elkötelezettség érdekében. „Ha a történelem során a megosztottság a szenvedés forrása volt, ma el kell köteleznünk magunkat, hogy megfordítsuk ezt az irányt, előre haladva az egység és a testvériség útjain, amelyek pontosan a közös imádkozással, tanulmányozással és munkával kezdődnek” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Megjegyezte, hogy a kollokvium résztvevői Szent Pál Rómaiakhoz írt levelének 9–11. fejezetére összpontosítanak, és kiemelte a Rómaiakhoz írt levél 11. fejezetének 29. versében leírt „visszavonhatatlan” ajándékokat és Isten elhívását. Itt Szent Pál egy alapvető fontosságú üzenetet ad át nekünk: „Isten nem felejti el az üdvösségre vonatkozó ígéreteit, és türelmesen megvalósítja azokat, még ha váratlan és meglepő módon is.” Ferenc pápa kijelentette, hogy a kollokvium munkájához nyújtott támogatása éppen az „Isten irgalmába és ígéreteibe vetett bizalmunkon” alapszik. Bátorította a kutatókat, hogy folytassák testvéri és tudományos párbeszédjüket, és arra hívta őket: „mindenekelőtt engedjék meg, hogy „lenyűgözze őket a páli levelekben rejlő számtalan lelki erőforrás ahhoz, hogy »új szavakat« kínálhassanak a keresztény közösségeknek, amelyek képesek közvetíteni az Atya irgalmas jóságát, Krisztus üdvösségének újdonságát és a Lélek megújító reményét”. A pápa beszéde végén annak a reményének adott hangot, hogy munkájuk elősegítheti „az ökumenikus lelkületet” a hívők között, segítve „az Urat kereső közös utunkat”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria