A pápa kinevezte a bíborosi tanács helyettes titkárát

Ferenc pápa – 2018. október 28., vasárnap | 13:11

Ferenc pápa október 27-én kinevezte Marco Mellino prelátust a bíborosi tanács helyettes titkárává és a Törvényszövegek Pápai Tanácsa tagjává, egyben püspöki rangra emelte.

A kilenctagú bíborosi tanács segíti a Szentatyát az egyetemes egyház kormányzásában, és tanulmányozza a Pastor Bonus apostoli konstitúció felülvizsgálatát.

A bíborosi tanács helyettes titkárává Marco Mellino prelátust, az olaszországi Alba egyházmegyéjének általános helynökét nevezte ki október 27-én Ferenc pápa, egyúttal püspöki rangra emelve őt.

Marco Mellino 1966-ban született az észak-olaszországi Piemont tartomány Canale településén. 1978-ban lépett be Alba egyházmegye szemináriumába. Fossanóban végezte teológiai tanulmányait. 1991-ben szentelték pappá. Néhány éves lelkipásztori tevékenységet követően 2000-ben Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemen szerzett doktorátust kánonjogból. Visszatérve egyházmegyéjébe, Torinóban a regionális egyházi bíróságon és egy vidéki plébánia vezetőjeként folytatta szolgálatát; kánonjogot tanított Fossanóban. 2009-től a Római Helynökség fellebbviteli bíróságának külső bírója; ugyanazon évben pápai kápláni kinevezést kapott. 2006 és 2018 júniusa között az Államtitkárság Általános Ügyek szekciójában végezte szolgálatát, majd visszatért egyházmegyéjébe, ahol általános helynöknek nevezték ki.

Alba püspöke a kinevezés híre kapcsán háláját fejezte ki a pápának, hogy egyházmegyéjének egy papjára esett a választása. Felidézte Alba egyházmegye korábbi, már elhunyt neves alakjait, köztük Giovanni Coppa bíborost és Luigi Gatti érseket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria