Ferenc pápa elfogadta Angelo Sodano lemondását – Apostoli levél a dékáni megbízatás új szabályairól

Ferenc pápa – 2019. december 21., szombat | 18:25

A pápa elfogadta Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja előre haladott korára való tekintettel beadott lemondását. A korábbi államtitkár 2005-től töltötte be a Bíborosi Kollégium dékáni tisztjét. Motu proprio formájában kiadott apostoli levelében Ferenc pápa a dékáni megbízatást öt évben határozta meg, ami esetlegesen megújítható. A leköszönő bíboros elnyeri az „emeritus dékán” címet.

Ferenc pápa a Római Kúria tagjainak hagyományos karácsonyi köszöntése végén jelentette be döntését. Ez a vatikáni találkozó a Bíborosi Kollégium dékánjának köszöntő beszédével kezdődik.

A 92 éves Angelo Sodano bíboros 1978-tól apostoli nunciusként teljesített szolgálatot, 1990 és 2005 között vatikáni államtitkár volt. Ezt követően Joseph Ratzinger bíboros utóda lett a Bíborosi Kollégium dékáni pozíciójában; püspökbíboros testvérei nevezték ki, a szabályoknak megfelelően.

2018. június 26-án Ferenc pápa Rescritto ex Audentia dokumentumában úgy döntött, hogy megnöveli a püspökbíborosok számát, bevonva közéjük a vatikáni dikasztériumok egyes bíborosait. (A Bíborosi Kollégium három rendre oszlik: diakónusira, presbiterire és püspökire.) Előtte ez a rend a szuburbikárius egyházmegyék címzetes bíborosaiból és a bíborosi címet nyert keleti pátriárkákból állt, valamint tagjai között volt Pietro Parolin vatikáni államtitkár; Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa; Marc Ouellet, a Püspöki Kongregáció prefektusa és Fernando Filoni, a Népek Evangelizálása Kongregáció akkori prefektusa, aki ma a Szent Sír Lovagrend nagymestere.

„Most azonban, miután elfogadtam Sodano bíboros lemondását – írja Ferenc pápa motu propriójában –, köszönetet mondok szolgálatáért, amelyet a Bíborosi Kollégium érdekében végzett közel 15 éves megbízatása során. A bíborosok megnövekedett száma miatt egyre több feladat hárul a bíboros dékánra, ezért hasznosnak láttam, hogy öt évig maradjon tisztjén, esetlegesen megújítható megbízatással, amelynek lejártával megkapja a Bíborosi Kollégium emeritus dékánja címet. Továbbra is a püspök rendhez tartozó bíborosok választják ki maguk közül, az Egyházi Törvénykönyv 352. kánonjának 2. cikkelyében előírtak szerint.”

A bíboros dékán a Bíborosi Kollégium vezetője, de nincs kormányzási hatalma a többi bíboros felett a „primus inter pares” (első az egyenlők között) elv jegyében. Eddig nem volt meghatározott időtartama e megbízatás betöltésének. A dékán hívja össze a konklávét a péteri szék megüresedése esetén, és ő vezeti azt abban az esetben, ha még nem töltötte be 80. életévét, vagyis még tagja a pápaválasztó bíborosoknak.

A legutóbbi konklávén, 2013 márciusában a már 80 év feletti Sodano bíboros vezette a bíborosok általános konkregációit, de a Sixtus-kápolnába a konklávéra nem léphetett be. A szavazások során az elnöki feladatot az aldékán, Giovanni Battista Re bíboros töltötte be.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria