Bemutatták Rómában a Francesco című dokumentumfilmet

Ferenc pápa – 2020. október 22., csütörtök | 14:21

A Francesco című dokumentumfilmet október 21-én a Római Filmfesztiválon mutatták be. Ferenc pápa pápaságának nagy témái kerülnek a középpontba, amelyek közül a sajtó kiemeli a melegekről mondott szavait. Ismertetésünk a Vatican News és az Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia napilapja alapján készült.

A film rendezője a 48 éves orosz származású, de már amerikai állampolgárságú Jevgenyil Afinevszkij, akit négy évvel ezelőtt Oscar-díjra is jelöltek az ukrán forradalmat bemutató Winter on Fire című alkotásáért, 2018-ban pedig három jelölést kapott az Emmy-díjra a Cries from Syria című filmért.

Október 22-én a Vatikáni Kertekben adják át az alkotóknak a Kineo-díjat, mely a szociális és humanitárius témájú filmek elismerése. Rosetta Sannelli, a díj átadója a film történelmi értékét méltatta: „Ferenc pápának a világ különböző részein tett utazásait Afinevszkij dokumentumfilmje a híradók képeivel és videofelvételeivel mutatja be, hiteles képet adva ezzel korunkról.” Az Amerikai Egyesült Államokban október 25-én a Savannah Filmfesztiválon mutatják be dokumentumfilmet.

Az új film Jorge Mario Bergoglio pápaságát, annak fő témáit mutatja be egy sor interjún keresztül: szól korunk kihívásairól, azokról a sürgető kérdésekről, amelyekre választ kell adni, az Egyház küldetéséről a legszegényebbek, a migránsok, az igazságtalanságot elszenvedők felé. Korunk kérdéseit a Ferenc pápával, rokonaival (mint például unokaöccsével, José Ignacio Bergoglióval), XVI. Benedek pápával készült exkluzív interjúk alapján mutatja be. Megszólal Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa; Charles Scicluna érsek, a Hittani Kongregáció helyettes titkára, valamint Norma Pimentel nővér, aki az Egyesült Államok és Mexikó közti határon segíti a migránsokat és Ferenc pápa régi barátja, Abraham Skorka rabbi is.

A rendező idén júniusban fejezte be a forgatást, amelyben fontos témák kerülnek elő, mint a világjárvány, a rasszizmus, a szexuális visszaélések. Szó esik a szíriai és ukrajnai háborúról és a rohingják üzdözéséről is. Az alkotást bemutató sajtóközleményben írják, hogy a pápa válaszai „bölcsességről és nagylelkűségről” árulkodnak. Megható példákat mesél az életéből, olyan ideálokat mutat fel, amelyek „segíthetnek hidat építeni egy jobb jövő felé és növekedni globális közösségként”.

A bemutatót követően a sajtó leginkább azokra a szavakra figyelt fel, amelyeket Ferenc pápa a melegekkel kapcsolatban mond a filmben: „A homoszexuális embereknek joguk van ahhoz, hogy családban létezzenek. Isten gyermekei és joguk van a családhoz. Senkit nem lenne szabad kirekeszteni vagy boldogtalanná tenni emiatt. Amit meg kell alkotnunk, az egy törvény az élettársi kapcsolatra. Ily módon jogilag védve lesznek. Emellett álltam ki.”

Még egyszer szerepel a homoszexualitás témája a dokumentumfilmben, amikor Ferenc pápa telefonon beszél egy olasz meleg párral, akik levélben fordultak hozzá. Andrea Rubera és Dario Di Gregorio három gyermeket nevelnek. Azt kérdezték a pápától, hogyan küzdhetik le magukban a szégyenkezést, miközben él bennük a vágy, hogy elvigyék a gyerekeket a plébániai hittanra. Ferenc pápa egyértelmű választ adott: a gyerekeket el kell kísérni a plébániára, legyőzve az esetleges előítéleteket, és úgy kell őket befogadni oda, mint bárki mást. 

A homoszexualitás témájában a pápa korábban is megszólalt már, az Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia lapja magyarázata szerint éppen ezért kijelentései összhangban vannak korábbi megszólalásaival.

Az Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni buzdításában írja: „Mindenekelőtt azt szeretnénk leszögezni, hogy minden ember, függetlenül sajátos szexuális irányultságától, tiszteletet érdemel a maga méltóságában, és tisztelettel kell őt fogadni, gondoskodva arról, hogy kerüljenek az igazságtalan diszkriminációból eredő minden megbélyegzést.” Ugyanitt arra hívja az Egyházat, hogy kísérje a homoszexuális hajlamú embereket „hogy megkaphassák a szükséges segítséget ahhoz, hogy megértsék és maradéktalanul megvalósítsák Isten akaratát az életükben”.

A következő fejezetben világossá teszi, hogy nem szabad összekeverni a házasságot és a bejegyzett élettársi kapcsolatot: „Azon törekvésekkel kapcsolatban, melyek a házassággal egyenlővé akarják tenni a homoszexuális személyek közötti kapcsolatot, nincs semmi alapja annak, hogy hasonlóságokat vagy akár csak távoli analógiákat lehetne megállapítani az egyneműek együttélése és Istennek a házasságra és a családra vonatkozó terve között.”

Forrás: Vatican News; Avvenire

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria