Elhunyt Juan Carlos Scannone jezsuita szerzetes, Ferenc pápa egykori mestere

Ferenc pápa – 2019. november 29., péntek | 12:19

November 27-én, szerdán Argentínában, 88 éves korában elhunyt Juan Carlos Scannone jezsuita szerzetes, aki tanára volt Jorge Mario Bergoglio jezsuita diáknak, a későbbi Ferenc pápának. Az idők során Scannone tanítómestere is lett Bergogliónak, a pápa nagy tisztelettel és szeretettel fordult felé.

Scannone egészségi állapota hetek óta súlyosan megromlott – tették közzé közös nyilatkozatukban az argentin és uruguayi jezsuiták.

Juan Carlos Scannone görög nyelvet tanított a jezsuita diákoknak, köztük Jorge Mario Bergogliónak, majd a diák-tanár kapcsolat kollegiális barátsággá vált, amikor együtt laktak Buenos Airesben a Colegio Máximo di San Miguelben, a Szent Mihályról nevezett nagyszemináriumban.

Scannonét a „teologia del pueblo”, vagyis a nép teológiája elnevezésű irányzat egyik legfőbb képviselőjének tartják. Ennek legfőbb vonása, hogy történelmileg és kulturálisan is közel akar lenni a munkásosztályhoz, miközben elutasítja a marxizmust. A nép teológiájának elemeit meg lehet találni Ferenc pápa gondolataiban, túl azon, hogy sokszor nyilatkozott róla újságcikkekben és riportkönyvekben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria