Ferenc pápa beszéde a kenyai fiatalokhoz: kézfogással a törzsi megosztottság ellen

Ferenc pápa – 2015. november 28., szombat | 11:54

November 27-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa Nairobi stadionjában találkozott a lelátókat és a játékteret megtöltő 80 ezer kenyai fiatallal, akik színes ruhákban, tánccal és énekkel fogadták a Szentatyát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pápa szabadon válaszolt a fiatalok által felvetett kérdésekre, először arra, hogyan lehet értelmezni a háborúk, a megosztottság, a fiatalok önpusztításának fájdalmas jelenségeit.

Amikor az ember elfelejt imádkozni, akkor mindenhatónak képzeli magát, hiszen nem érzi annak a szükségét, hogy segítséget kérjen az Úrtól. Az élet pedig tele van nehézségekkel, melyeket kétféleképpen lehet szemlélni: mint akadályokat, melyek szétrombolják a megtartó erőket, vagy pedig mint lehetőséget valami jobb érdekében. A választás rajtunk áll – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Vagy hagyjuk, hogy a nehézségek legyőzzenek bennünket, vagy hasznos dologgá alakítjuk ezeket.

Az első ilyen nehézség a törzsiség, a törzsi szellem, mely szétrombolja a nemzetet. Ez a magatartás felemelt kezeit a tarkója mögé teszi, de a markában követ szorongat, hogy azt a másikra vesse. Nem lehet mással legyőzni, mint szemmel, kézzel és szívvel: nézzek és halljak, nyissam meg a szívemet és nyújtsak kezet, kezdjek párbeszédet. Mert ha ti, fiatalok, nem fogtok dialógusba egymás közt, ha nem hallgatjátok meg a másikat, akkor ez a törzsi szemlélet mindig megmarad – figyelmeztetett a Szentatya.

Majd arra kérte a kérdést felvető Linettet és Manuelt, hogy álljanak mellé és fogják meg a kezét, és tegyenek így a stadionban lévő fiatalok mindannyian. „Ezt a munkát, a kézfogást minden nap folytatni kell” – buzdított a pápa.

Meg lehet magyarázni a korrupciót azzal, hogy mindenki csinálja? – kezdte a pápa a fiataloknak erre vonatkozó kérdésére a választ. Egy ismerős argentin fiatal példájára utalt, aki „azért lett politikus, hogy segítse a hazáját, hogy a döntéseivel a közös jót szolgálja, de minduntalan beleütközött a korrupcióba. Abba a mentalitásba, amely azért politizál vagy folytat más tevékenységet, hogy lopjon, hogy előnyt szerezzen.

Ez a lelkület nemcsak a politika világában van jelen, hanem a többi intézménynél is, beleértve a Vatikánt is – mondta el őszintén Ferenc pápa. – A korrupció belép az ember bensőjébe, olyan, mint a cukor, édes, ízlik, de aztán rosszul végezzük, cukorbeteggé leszünk, és azzá lesz az egész ország. Mindahányszor elfogadunk egy borítékot, szétromboljuk a szívünket, a személyiségünket és végül a hazánkat. Válaszképp éppen nekünk kell elkezdeni, kimondani, hogy nem kérünk ebből a cukorból, mert az ellopja még az örömünket és a békénket is.

A kommunikációs eszközök helyes használatára utaló kérdésre a pápa elsőként a közelséget említette, mely a szóban, a gesztusban, egy-egy mosolyban ölt testet.

Keressük a barátságot! Beszéljetek egymással, mosolyogjatok, közeledjetek egymáshoz mint testvérhez, és menjetek el a szegényekhez, idősekhez, betegekhez. És meglátjátok, ezek a gesztusok járványszerűen terjednek majd, jobban, mint bármilyen televíziós hálózat – biztatta a fiatalokat a Szentatya.

A fiatalok besorozásának fenyegető veszélyét nektek magatoknak kell felvetni a hatóságok felé – mutatott rá a pápa a következő, a háborúba kényszerítő katonai szolgálatot firtató kérdés kapcsán. – Amikor a fiataloknak nincs munkájuk, akkor fellép csábító erőként a katonai szolgálat és a haza helyett nemzetközi érdekeltség szolgálatába állít. Azonban nem szabad magukra hagyni ezeket a fiatalokat, mellettük kell állni és imádkozni értük nagy erővel.

„Az élet nagy tragédiái közepette hogyan lehet meglátni Isten atyai arcát?” Erre a kérdésre azt felelte Ferenc pápa, hogy nincs is erre szóbeli válasz, csak egyszerűen a keresztre kell tekinteni, mely az Isten elpusztítása eszközének tűnt a feltámadásig, amely azonban mindent megújított.

Azoknak a gyerekeknek, akik nem kaptak szeretetet a családjukban, az a feladatuk, hogy ők adjanak szeretetet. Akik nem kaptak megértést, legyenek megértőek, akik magányban nőttek fel, keressék fel a magányosokat. A test törődik a testtel. Mert Isten is azért lett emberré, hogy gondunkat viselje – zárta a kenyai fiatalokkal folytatott beszélgetést Nairobi sportstadionjában a Szentatya november 27-én.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria