Ferenc pápa a bolgár katolikus közösséghez: A hit és a szeretet tekintetével kell látni

Ferenc pápa – 2019. május 7., kedd | 10:34

Ferenc pápa május 6-án a bulgáriai Rakovszkiban, a Szent Mihály-templomban találkozott a bolgár katolikus közösség tagjaival. A templomot Angelo Roncalli apostoli delegátus, a későbbi XXIII. János pápa és XI. Piusz pápa támogatásával építették újjá az 1928-as földrengés után.

Ferenc pápát a templom bejáratánál két népviseletbe öltözött gyermek fogadta, akik kenyérrel ajándékozták meg az egyházfőt. Egy család virágcsokorral köszöntötte a Szentatyát, aki Szent XXIII. János pápa domborműve és ereklyéje előtt helyezte el azt. Ezt követően Gheorghi Ivanov Jovčev, Szófia és Plovdiv püspöke üdvözölte rövid beszéddel a Szentatyát. A köszöntő után egy szerzetesnő, egy pap és egy család tett tanúságot.

Ferenc pápa beszédében azt fejtette ki, hogy mit jelent a hit és a szeretet tekintetével látni. A Szent XXIII. János által szeretett földön, Bulgáriában az Úr egy fontos lépést készített elő az Egyház számára: az ortodox testvérekkel kisarjadt erős barátságot. Isten embere az, aki megtanult a feltámadás erején keresztül látni, abban bízni és azt felfedezni, továbbá annak vezetésére ráhagyatkozni. Az Isten emberének van bátorsága megtenni az első lépést, az Isten embere kreatív, és az élvonalban tesz tanúságot arról, hogy a szeretet nem halt meg, hanem legyőzött minden akadályt.

Ferenc pápa a korábban felkeresett bulgáriai menekülttáborban szerzett tapasztalatai alapján kiemelte: ahhoz, hogy szeressünk valakit, nincs szükség arra, hogy előtte elkérjük az életrajzát. A szeretet megelőzi és megelőlegezi azt, mert ingyenes. A hit tekintetével látás arra hív, hogy ne ragasszunk cédulákat másokra, és ne rangsoroljuk, hogy ki méltó a szeretetre, ki nem. Ehelyett igyekezzünk megteremteni a feltételeket, hogy minden ember szeretve érezze magát, elsősorban azok, akik úgy érzik, Isten elfeledkezett róluk, mert testvéreik elfelejtették őket. Aki szeret, nem siránkozik, hanem mindig talál teendőt magának. Milyen szép, amikor közösségeink a remény udvarai! – jegyezte meg Ferenc pápa.

Isten tekintetének elsajátításához szükségünk van másokra, akik megtanítanak arra, hogy úgy lássunk és érezzünk, ahogy Jézus. A pápa örömének adott hangot – a tanúságtételekre utalva –, hogy a hívők a plébániát második otthonuknak tekintik, ahol a közösségi imában és a szeretett személyek támogatásában mindig erőre lelnek az előrehaladáshoz. 

A papság Isten népének segítségével tanul meg hívőnek lenni – hangsúlyozta a Szentatya. – Egy élő közösség támogatja, elkíséri, befogadja és gazdagítja papját. Összefogva mindenki megtanul Isten jele és áldása lenni mások számára. A pap népe nélkül elveszti identitását, a nép pásztor nélkül pedig részekre töredezhet. A pásztor és a nép kölcsönösen küzdjön egymásért. „Ez az én testem, mely értetek adatik” – ezáltal tanuljuk meg, hogy egy egyház, család, közösség legyünk, amely befogad, meghallgat, elkísér és gondoskodik másokról, felfedve valódi arcát: az anya arcát. Nem előregyártott válaszokat ad, hanem közösen keresi az élet és a kiengesztelődés útjait, megjelenítve Isten országát. Legyen család a családok között, amely nyitott a tanúságtételre a hitről, a reményről és az Úr iránti szeretetről. Legyen egy otthon, amelynek nyitva áll az ajtaja – kérte a pápa.

Merítsen az Egyház példát Szent Cirilltől és Metódtól, hogy bátor és kreatív módon közvetítse a fiatal nemzedékeknek a szeretetet, amellyel Isten fordul feléjük. Új erőfeszítésekre van szükség a lelkipásztori tevékenységben. A pápa felhívta a figyelmet a nagy kísértésekre, amelyekkel az új nemzedékeknek szembe kell nézniük: az őket támogató gyökerek hiányára, ami a gyökértelenséghez és a nagy magányhoz vezet. Ez csak tovább fokozódik, amikor arra kényszerülnek, hogy elhagyják saját földjüket, hazájukat és családjukat.

A pápa arra buzdította a bolgár katolikusokat, hogy ne féljenek az új kihívásoktól, és minden eszközzel tegyenek erőfeszítéseket arra, hogy a nép ne szenvedjen hiányt a Jézussal kötött barátságból fakadó világosságban és vigaszban. Az Egyház történetének legszebb oldalai akkor íródtak, amikor Isten népe útra kelt, hogy Isten szeretetét a gyakorlatba ültesse a történelem minden pillanatában, kihívások közepette előrehaladva. A bolgár hívek építhetnek megélt nagy történelmükre, így ráébredhetnek: rájuk van bízva, hogyan formálják a jövőt. Az Egyház a 21. században is neveljen olyan gyermekeket, akik egyik fülükkel az evangéliumra hallgatnak, a másikkal a bolgár nép szívére – zárta a helyi katolikus közösséghez szóló beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria