Ferenc pápa és Justin Welby anglikán érsek közös tanúságtételre hív katolikus és anglikán püspököket

Ferenc pápa – 2024. január 26., péntek | 12:56

Ferenc pápa és Justin Welby érsek január 22-én elindította a Growing Together (Együtt növekedni) programot: hétnapos zarándoklat Rómában és Canterburyben, megbízás a közös misszióra és tanúságtételre.

A Growing Together a legújabb katolikus-anglikán kezdeményezés, amelyet a keresztények egységéért tartott imahét során indítottak útjára. Ferenc pápa és Justin Welby érsek, az anglikán közösség prímása dél-szudáni ökumenikus útja után – amelyen a skót presbiteriánus egyház moderátora is részt vett – következő közös eseményként ötven katolikus és anglikán püspököt bízott meg, hogy együtt tegyenek tanúságot.

Január 22–29. között Rómában és Canterburyben zajlik a zarándoklat, az imádság, a párbeszéd. Az ötven püspök 27 különböző országból érkezett. Ferenc pápa és Welby érsek január 25-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában tartott vesperás alkalmával küldte ünnepélyesen a püspököket – kettesével, egy anglikán és egy katolikus főpapot – , hogy a keresztények egységének tanúi legyenek egy olyan időszakban, amelyet az Egység és Küldetés Nemzetközi Bizottsága (IARCCUM) jegyzékében az anglikán–katolikus kapcsolatok szempontjából jelentősnek és szimbolikusnak nevezett.

A hét programja magában foglalja a római és canterburyi szent helyek meglátogatását, azzal a céllal, hogy megvitassák, hogyan tudnának együtt növekedni a tanúságtételben és a misszióban a világban.

Január 23-án a csoport ellátogatott a Szent Péter-bazilikába. Január 25-én este Welby érsek vezette a Szent Bertalan-bazilikában tartott anglikán szertartást. Január 26-án az ötven püspök ellátogat a Caelius dombon álló Szent Gergely-templomba, ahonnan Nagy Szent Gergely pápa megbízásából 597-ben útnak indult az első canterburyi érsek.

Január 28-án a püspökök Canterburybe utaznak, ahol részt vesznek a székesegyházban tartott eucharisztikus szertartáson. A szentbeszédet Stephen Chow bíboros, hongkongi püspök mondja.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Acistampa

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria