Ferenc pápa a fiatalokhoz: Tartsátok életben, ne fotóalbumban a lisszaboni világtalálkozót!

Ferenc pápa – 2023. szeptember 14., csütörtök | 15:33

Az Américo Manuel Alves Aguiar lisszaboni segédpüspök által szeptember 8-án rögzített videoüzenetben Ferenc pápa az augusztus elején tartott ifjúsági világtalálkozón részt vett fiatalokhoz fordul, és arra kéri őket, hogy ne felejtsék el azt, amit együtt éltek át, ne őrizgessék az emlékeket albumokban, hanem adják tovább a tapasztalataikat mint misszionáriusok, hitterjesztők és tanúságtevők.

Szeptember 8-án, pénteken délelőtt fogadta Ferenc pápa az Apostoli Palota dolgozószobájában a 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó főszervezőjét, az IVT-Lisszabon Alapítvány elnökét, Américo Manuel Alves Aguiar lisszaboni segédpüspököt, aki utódlási joggal a lisszaboni érsek-metropolitai szék várományosa, és akit Ferenc pápa szeptember 30-án bíborossá kreál. Az 1973-ban született, ötvenéves Alves Aguiar segédpüspök jártas a média világában, így maga rögzítette a kihallgatás során a pár perces spanyol nyelvű rögtönzött videoüzenetet.

Él-e még bennetek a világnap emléke? – ezzel a kérdéssel kezdte videoüzenetét a pápa. – Erre persze mindenki igent mond. Én pedig nagyon örülök ennek. Ez egy emlék, ami azonban nem arra való, hogy szépen becsomagolják vagy fotóalbumokba tegyék. Ez élő emlék, amit nektek életben kell tartanotok. De hogyan is lehet életben tartani valamit? – kérdezett ismét a pápa. – Úgy, hogy átadom, továbbadom másoknak. A családot a  gyerekek tartják életben, ahol a szülők később nagyszülők lesznek. De a család tovább él.

Őrizzétek meg az ifjúsági világnap emlékét, amit együtt éltetek át, ne „érzéstelenítsétek altatással” és ne tegyétek az elmúlt idők emlékeinek albumába! Tartsátok életben! És meséljetek róla, mondjátok el az egyetemeken, beszéljetek róla az iskolákban és a munkahelyeken, mondjátok el, amit átéltetek és amit most is megéltek, azt a több mint másfél milliós tömeget, amely ott jelen volt, de mindenekelőtt azt, amit ott hallottatok. Azt kérem most tőletek – szól a pápa zárógondolata –, hogy legyetek misszionáriusok, legyetek hitterjesztők, legyetek tanúságtevői annak, amit megtapasztaltatok. Én pedig köszönöm, nagyon köszönöm a tanúságtételeteket. Most aztán rajtatok a sor: Legyetek tanúságtevők!

Isten áldjon, a Szent Szűz őrizzen meg benneteket! És ne felejtsetek el imádkozni értem. Köszönöm! – zárta a lisszaboni világtalálkozón részt vett fiatalokhoz intézett spanyol nyelvű videoüzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria