Ferenc pápa fogadta az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrán Tanácsának tagjait

Ferenc pápa – 2023. január 30., hétfő | 16:39

Január 25-én, szerdán fogadta Ferenc pápa az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrán Tanácsának húszfős küldöttségét. Az általános kihallgatás miatt a pápa csak röviden tudott szólni hozzájuk. A tanács tagjai megkapták azt a kötetet, mely a Szentatyának az orosz agresszió kezdetétől elhangzott beszédeit és megnyilatkozásait tartalmazza.

Ferenc pápa, félretéve előre elkészített beszédét, néhány rögtönzött szót mondott, és előre elnézést kért a találkozó rövidsége miatt. „Szívesen meghallgatnálak benneteket, de az idő rabjai vagyunk, mert kilenc előtt öt perccel el kell kezdenem az általános kihallgatást. Szívesen meghallgatnálak mindnyájatokat, de látván, hányan vagytok, ez nem fog menni. Ezért azt kérem, röviden szóljatok, hogy időben odaérhessek a kihallgatásra. Bocsássatok meg, egész délelőtt veletek maradnék, de mi is az idő rabjai vagyunk” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrán Tanácsa 1996 végén alakult. Célja, hogy egyesítse a felekezetek erőfeszítéseit Ukrajna lelki megújulása érdekében, és koordinálja az egyházak közötti párbeszédet az országban és külföldön egyaránt, valamint részt vegyen az egyház és állam közötti kapcsolatokra vonatkozó rendelettervezetek kidolgozásában és az átfogó karitatív tevékenységek megvalósításában. A tanácsnak ez volt az első látogatása a Vatikában. Tagjai korábban, 2001. június 24-én találkoztak II. János Pál pápával, amikor Ukrajnába látogatott.

A Szentatya közelségéről és imáiról biztosította a küldötteket. Elmondta, rendszeresen fogadja Ukrajna elnökének követeit, és folyamatosan párbeszédet folytat az ukrán nép képviselőivel. „Köszönöm nektek egységeteket, ez sokat jelent a számomra. Olyan ez, mint a gyerekek a családban – az egyik ott van, a másik valahol máshol, de amikor az anya beteg, akkor mindenki összejön” – mondta. Rámutatott: „Nem annyira a zsidó Ukrajnáról, a keresztény Ukrajnáról, az ortodox Ukrajnáról, a katolikus Ukrajnáról, az iszlám Ukrajnáról van szó, nem, hanem Ukrajnáról, az anya Ukrajnáról, arról, hogy mindannyian együtt vagyunk!”

Ferenc pápa átadta a küldöttség tagjainak előre megírt beszédét, majd felidézte: „Gyerekkoromban – ismeritek a történetet – Stefano atya szentmiséin ministráltam, így tizenegy éves koromban megtanultam ukránul ministrálni. Attól kezdve nőtt a szimpátiám Ukrajna iránt. Ez egy régi rokonszenv, amely egyre erősödött és közelebb visz hozzátok. Ne kételkedjetek, imádkozom értetek! Szívemben hordozlak titeket, és kérem az Istent, hogy könyörüljön meg ezen a bátor népen. Köszönöm ezt a látogatást, köszönöm! Szeretnélek egyenként köszönteni benneteket, mielőtt elindultok. Most, a búcsú előtt azt kérem, hogy mindenki mondjon el egy imát csendben, a maga módján, de együtt az anya Ukrajnáért” – zárta rögtönzött beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió; Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria