Ferenc pápa Hilarion orosz ortodox metropolitával találkozott Budapesten

Hazai – 2023. április 29., szombat | 14:46

Hilarion Alfejev, aki korábban a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője volt, tavaly június 7-e óta pedig a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója, április 29-én Ferenc pápával találkozott a budapesti nunciatúrán. A Szentatya öleléssel fogadta a metropolitát, és megcsókolta a mellkeresztjét.

Ferenc pápa látogatásának második napján, délelőtt magánfogadáson találkozott Hilarionnal, Budapest és Magyarország metropolitájával. A vallási vezető 2022 júniusától viseli ezt a tisztséget, miután tizenhárom éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, gyakorlatilag Kirill moszkvai pátriárka „külügyminisztereként”.

Ez a hirtelen változás abból adódott, hogy az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának a moszkvai Danilov-kolostorban tartott ülésén több határozat született, amelyek megváltoztatták egyes közigazgatási egységek struktúráját. Hilariont ekkor  felmentették volokolamszki metropolitai feladatai alól, az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának állandó tagjaként betöltött tisztségéből, és a Szent Cirill és Metód Felsőfokú Tanulmányok Intézetének rektori tisztségéből is.

A mostani pápai audiencia lehetőségét Matteo Bruni vatikáni szóvivő már előre jelezte az apostoli útról szóló tájékoztató során a Vatikáni Sajtóirodában. Bruni azonban hangsúlyozta, hogy az audiencia nem szerepel a napirenden. A Szentszék jelentése szerint a mai „szívélyes hangvételű” találkozó a budapesti nunciatúrán – amely Ferenc pápa rezidenciája e napokban – mintegy 20 percig tartott, tolmács jelenlétében. A pápa öleléssel üdvözölte a metropolitát, és megcsókolta a mellkeresztjét.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria