Ferenc pápa köszöntötte a katolikus–zsidó párbeszédet előmozdító bizottságot

Ferenc pápa – 2019. május 15., szerda | 18:52

Május 15-én, a szerdai általános kihallgatás végén találkozott Ferenc pápa a katolikus–zsidó együttműködéssel foglalkozó nemzetközi bizottság képviselőivel. A testület e napokban tartja 24. találkozóját Rómában, az olasz püspöki konferencia székhelyén.

A Nostra aetate hatására jött létre 1967-ben a vallásközi konzultációval foglalkozó nemzetközi zsidó bizottság (International Jewish Committee for Interreligious Consultations, IJCIC), amely a Vatikánban, később más egyházaknál is képviselte a zsidóságot. 1970-ben az IJCIC és a Vatikán képviselői aláírták a Megértés memorandumát, melyben megállapodtak, hogy évről évre találkoznak mint katolikus–zsidó együttműködéssel foglalkozó nemzetközi bizottság (International Catholic-Jewish Liaison Committee).

Ferenc pápa május 15-én, a szerdai általános kihallgatás végén találkozott a nemzetközi bizottság képviselőivel, és átadta nekik angol nyelvű üzenetét, amellyel köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

A Szentatya üzenetében kiemelte, hogy a Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentum közzététele óta a zsidó–katolikus párbeszéd jó gyümölcsöket hozott.

Gazdag spirituális örökségben osztozunk, amelyet mindig értékelni kell, ahogy növekszünk a kölcsönös megértésben, a testvériségben és a közös elkötelezettségben – szögezte le a pápa. – A mostani találkozó célja, hogy előmozdítsa az együttműködés magasabb fokát. Időszerű témákkal foglalkoznak: például a menekültekhez való viszony, megsegítésük legjobb módjai, az antiszemitizmus aggasztó növekedése elleni küzdelem, a keresztényüldözés miatti aggodalom; a zsidó–katolikus párbeszéd Olaszországban és Izraelben, továbbá ennek távlatai.

A párbeszéd jelenti az utat egymás jobb megértéséhez s ahhoz, hogy együtt dolgozzunk a vallások közötti tolerancia és tisztelet légkörében. Erősségünk a találkozás gyengéd erejében és nem az egyes területeken növekedő szélsőségességben áll, ami csak konfliktusokhoz vezet – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Sosem hibázunk akkor, ha a párbeszédet keressük. A Szentírás rámutat: „A gonoszságot forralóknak keserűség a szívük, azoké, akik jó tanácsot adnak, csupa öröm” (Péld 12,20).

Imádkozom, hogy a tanácskozás a békéért folytatott találkozó legyen. Isten áldjon meg benneteket, és adja meg nektek a gyengédség állhatatosságát és a türelem bátorságát – írta a bizottság tagjaihoz szóló üzenetében a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria