Ferenc pápa megérkezett Mongóliába

Ferenc pápa – 2023. szeptember 1., péntek | 6:05

Ferenc pápa szeptember 1-jén reggel megérkezett Mongólia fővárosába, Ulánbátorba, és ezzel megkezdte 43. nemzetközi apostoli útját, amely szeptember 4-én ér véget. Az út történelmi, hiszen Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki a távol-keleti országba látogat.

Az ITA Airways járata szállította Ferenc pápát Mongóliába, „a csend földjére”, ahogy a Szentatya augusztus 31-én, csütörtökön este a felszállás után a gép fedélzetén újságírókkal beszélgetve jellemezte az országot. Szeptember 1-jén, pénteken, helyi idő szerint nem sokkal 10 óra előtt landolt.

A pápa a repülőgép fedélzetén újságíróknak elmondta, hogy az ázsiai országba való látogatása lehetőséget kínál a csend elfogadására.

„Mongóliába menni annyi, mint egy [számszerűen] kis néphez menni egy hatalmas földre – mondta. – Mongóliának látszólag nincs vége, és lakói kevesen vannak. Egy nagy kultúrájú, számszerűen kis nép. Azt hiszem, jót fog tenni nekünk, ha megértjük ezt a csendet, amely olyan hatalmas, olyan nagy. Segíteni fog megérteni, hogy mit jelent nem intellektuálisan, hanem az érzékekkel élni. Mongóliát az érzékekkel kell megérteni. Hadd mondjam azt, hogy talán jót tenne nekünk, ha meghallgatnánk egy kicsit Borogyin zenéjét, amely képes volt kifejezni, hogy mit jelent Mongólia e szélessége és nagysága.”

A Szentatyát az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülőtéren Fernando Duarte Barros Reis, Mongólia apostoli nunciatúrájának ügyvivője és Davaasuren Gerelmaa, Mongólia szentszéki nagykövete, majd egyházi és kormányzati delegáció fogadta.

A mongol állami díszőrség tagjai az ősi történelmi mongol harcosokat idéző piros, kék és sárga egyenruhát és vassisakot viseltek.

A repülőtéren tartott rövid üdvözlési ceremónia során egy fiatal mongol nő hagyományos öltözetben egy tálkából aaruullal, sűrített, szárított aludttejjel kínálta a pápát, amelyet tehén, juh, jak, kecske és teve tejéből készítenek, és amely a mongol nép nomád kultúráját jelképezi.

A Szentatya a kiadott program szerint a mai napon kipiheni a hosszú repülőutat. Hivatalos találkozói és rendezvényei szombaton reggel kezdődnek.

*

Szeptember 2-án, szombaton reggel 9 órakor a fővárosi Szühebátor téren fogadják a pápát, aki 9.30-kor udvariassági látogatást tesz az állami palotában a mongol köztársasági elnöknél. 10.20-kor az állami palota Ikh Mongol termében találkozik az ország vezetőivel, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel, akiknek beszédet mond. 11 órakor a Nagy Népi Hurál (parlament) elnökével, majd 11.10-kor a mongol miniszterelnökkel találkozik.

Ferenc pápa 16 órakor a Szent Péter és Pál-székesegyházban beszédet mond a püspököknek, papoknak, misszionáriusoknak, szerzeteseknek és lelkipásztori munkatársaknak.

Szeptember 3-án, vasárnap 10 órakor a pápa Ulánbátorban ökumenikus és vallásközi találkozón vesz részt a Hun Színházban. Délután 4 órakor szentmisét mutat be és homíliát mond a Sztyeppe Arénában.

Szeptember 4-én, hétfőn délelőtt fél 10-kor találkozik a karitatív szervezetek munkatársaival, és felavatja az Irgalmasság Házát, melynek során beszédet mond.

11.30-kor elbúcsúztatják a Szentatyát a Dzsingisz Kán nemzetközi repülőtéren. Gépe római idő szerint 17.20-kor érkezik meg a Fiumicino repülőtérre.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria