Ferenc pápa imádkozik a ruandai árvíz áldozataiért

Ferenc pápa – 2023. május 7., vasárnap | 17:00

Ferenc pápa május 4-én küldött táviratában kifejezte sajnálatát és imáiról biztosította a Ruanda nyugati és északi tartományaiban történt május eleji heves áradások érintettjeit.

A heves esőzések és az áradások legalább 130 ember halálát okozták, és több mint ötezer házat tettek tönkre Ruandában az elmúlt napokban.

Ferenc pápa részvétét fejezte ki az érintetteknek a ruandai apostoli nunciusnak, Arnaldo Catalan érseknek címzett táviratában. A pápa hangsúlyozta: „mélységes szomorúsággal értesültem Ruanda nyugati és északi tartományaiban a közelmúltban bekövetkezett árvíz okozta halálos áldozatokról és pusztításról”.

Ferenc pápa kifejezte lelki közelségét mindazokhoz, akik a katasztrófa következtében szenvednek. Biztosította őket, hogy „imádkozik a halottakért, a sebesültekért, a lakóhelyüket elhagyni kényszerültekért, valamint azokért, akik a helyreállítási munkálatokban vesznek részt”. A pápa azzal zárta táviratát, hogy apostoli áldását adta Ruanda egész népére.

Ruanda kormányszóvivő-helyettese, Alain Mukuralinda május 3-án, szerdán azt mondta az újságíróknak, hogy 130 halálos áldozatot regisztráltak a kedd esti árvíz óta: „Hetvenheten megsebesültek, közülük harminchatan jelenleg kórházban vannak, öt ember pedig eltűnt”. Több mint 5100 ház semmisült meg, további 2500 pedig megrongálódott; lakóinak áttelepítésre és menedékre van szükségük.

Édouard Ngirente miniszterelnök csütörtökön meglátogatta a nyugat-ruandai érintett területeket, és közölte, hogy továbbra is folytatják az eltűnt emberek felkutatását, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria