Ferenc pápa személyes hangú gyásztáviratot írt a lengyel Marian Jaworski bíboros halálára

Ferenc pápa – 2020. szeptember 9., szerda | 12:57

Szeptember 5-én, szombaton 94 éves korában Krakkóban elhunyt Marian Jaworski lengyel bíboros, nyugalmazott lembergi (lvivi) érsek. Ferenc pápa a gyászhír vétele után szeptember 8-án délelőtt szokásától eltérően sokkal hosszabb és személyesebb részvéttáviratot küldött Marek Jądraszewski krakkói metropolita érseknek, hiszen személyes emlékek fűzik az elhunyt bíboroshoz.

Ferenc pápa mély fájdalommal értesült a halálhírről, és imájában csatlakozik a lengyel és ukrajnai katolikus hívek imádságához. Hálát ad az Úrnak az evangélium hűséges tanújának apostoli szolgálatáért. Hálával emlékezik akadémiai tevékenységére, melyet megbecsült tudósként és professzorként folytatott Varsó, Krakkó és Lemberg egyetemein mint a krakkói Pápai Teológiai Akadémia dékánja és rektora. Szent II. János Pál pápa gyakran hivatkozott a tudomány fejlődésére gyakorolt jelentős hozzájárulására.

A bíboros Szent II. János Pál pápa barátja volt, aki a haldokló pápának feladta a betegek kenetét.

Lemberg 44. érseke II. János Pál pápa legközelebbi munkatársai közé tartozott. „Mihi vivere Christus est” – „Számomra az élet Krisztus” volt a püspöki jelmondata, mely végigkísérte hosszú életét, meghatározta a gondolkodásmódját, választásait, döntéseit és kutatásait. Szent II. János Pál pápát mind püspöki, mind pápai szolgálatában hűségesen támogatta – szól Ferenc pápa gyásztávirata. Mint filozófus és teológus szorosan együttműködött XVI. Benedek pápával is.

Hozzám is társult a 2001-ben tartott konzisztóriumon, amikor mindkettőnket bíborossá neveztek ki – írja Ferenc pápa. – Ismerősei végletekig menően igazságos és bátor emberként emlékeznek meg róla, aki szerette az Egyházat. Méltó tanúságtételt hagyott ránk papi buzgóságában, műveltségében, az evangélium iránti hűségben és a hívőközösségekre fordított figyelmében. Az irgalmas Jézus Krisztus, akinek egész életét odaáldozta, Marian bíborost fogadja be örök dicsőségébe!

Ferenc pápa a gyásztávirat végén apostoli áldását küldi a lengyel és az ukrán egyháznak, főként azoknak, akik részt vesznek a bíboros temetési szertartásán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria