Ferenc pápa a szinodalitás témájával hirdette meg a következő püspöki szinódust

Ferenc pápa – 2020. március 8., vasárnap | 14:42

„Egy szinodális egyházért: szeretetközösség, részvétel és küldetés” – e témával hirdette meg Ferenc pápa 2022-re a következő, XVI. rendes püspöki szinódust. A hírt Lorenzo Baldisseri bíboros, a szinódus főtitkára jelentette be március 7-én, szombaton.

A Szentatya már több alkalommal is emlékeztetett arra, hogy az Egyház életében a szinodalitás a mesteri út. A püspöki szinódus létrehozásának 50. évfordulójához kapcsolódva 2015. október 17-én így fogalmazott: „Amit az Úr kér tőlünk, azt már bizonyos értelemben tartalmazza a szinódus szó. A haladjunk együtt – világiak, pásztorok, Róma püspöke – könnyen kimondható elképzelés, de nem ilyen könnyű gyakorlatba ültetni. A szinodalitás útja az az út, amelyet Isten vár az Egyháztól a harmadik évezredben.”

Amint arról korábbi hírünkben is tájékoztattunk: a XVI. rendes püspöki szinódust várhatóan 2022 őszén tartják a Vatikánban. A püspöki szinódusok titkársága legutóbbi ülésén, február 6-án három lehetséges témát vázoltak fel Ferenc pápának. A március 7-i bejelentés szerint a Szentatya a szinodalitás témájával hívja össze a következő püspöki szinódust. 

*

A püspöki szinódust VI. Pál pápa a II. vatikáni zsinat végén, 1965. szeptember 15-én alapította Apostolica sollicitudo kezdetű motu propriójával. Az Egyházi Törvénykönyv (342–348. kánon) szerint „a püspöki szinódus olyan püspökök gyülekezete, akiket a világ különböző vidékeiről választottak ki, és akik meghatározott időpontokban összejönnek, hogy ápolják a szoros kapcsolatot a római pápa és a püspökök között, és hogy a római pápának a hit és erkölcs épségének védelmére és erősítésére, az egyházi fegyelem megtartására és megszilárdítására tanácsaikkal segítséget nyújtsanak, és az Egyháznak a világban való tevékenységével kapcsolatos kérdésekről tárgyaljanak”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria