Ferenc pápa a születésnapján találkozott a Ciprusról érkezett menekültekkel

Ferenc pápa – 2021. december 17., péntek | 15:42

December 17-én, születésnapjának reggelén Ferenc pápa az Apostoli Palotában fogadta menekültek egy csoportját, akik a Szentszék, valamint az olasz és a ciprusi hatóságok által kötött egyezménynek köszönhetően juthattak el Olaszországba, ahogyan arról a Szentatya ciprusi és görögországi apostoli útja során a vatikáni sajtószolgálat már hírt adott.

A csoportot közvetlenül a pápa támogatja, beilleszkedésükről pedig a Sant’Egidio közösség gondoskodik az egy éven át tartó integrációs programján belül.

Ferenc pápa meghallgatta a menekültek történeteit, akik meséltek az utazásukról is Kongó-Barazavillből, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kamerunból, Szomáliából, Szíriából. Vannak köztük orvosok és informatikusok is.

Megmentettél minket” – mondta a pápának megrendülten egy kongói fiú.

A Szentatya személyesen szólt néhány szót mindegyikükhöz, üdvözölte őket, kifejezte feléjük szeretetét és megköszönte a látogatásukat.

Hosszú életet és jó egészséget kívántak neki a vendégek a születésnapja alkalmából, és egy afgán menedékkérő festményét ajándékozták neki, amely azt ábrázolja, hogyan próbál néhány menekült átjutni a Földközi-tengeren.

Ferenc pápa érdeklődött továbbá egy kislány sorsáról, akivel a leszboszi menekülttáborban találkozott, és aki néhány nap múlva a családjával szintén Olaszországba érkezik, hogy gyógykezelésben részesüljön.

Közös fénykép készült a pápával, aki elköszönés előtt azt kérte vendégeitől, hogy imádkozzanak érte.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatikáni sajtóközpont

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria