Ferenc pápa támogatja egy New York-i ökumenikus ifjúsági közösség indítását

Ferenc pápa – 2022. szeptember 13., kedd | 12:41

Szeptember 8-án este tartották a Community at the Crossing elnevezésű ökumenikus közösség első istentiszteletét New Yorkban, az Istenes Szent János episzkopális székesegyházban. Ferenc pápa üzenetében bátorítását fejezte ki a projektben részt vevő fiataloknak.

Az egyéves program során a fiatalok tanulmányokat és intenzív imaéletet folytatnak, szolgálják a szegényeket; a Community at the Crossing közösségi életet biztosít – bármely keresztény felekezethez tartozó – amerikai fiatalok számára. A projekt a katolikus Chemin Neuf közösséggel együttműködésben valósul meg, és egy hasonló programból, a canterburyi anglikán érsek által szervezett Szent Anzelm közösségből merít ihletet.

Az ökumenikus ifjúsági közösség első istentiszteletét szeptember 8-án este tartották New Yorkban, az Istenes Szent János-székesegyházban. Ferenc pápa videoüzenetet küldött az eseményre, amelyet a fiatalok az istentisztelet keretében hallgathattak meg. A résztvevők az anglikán közösség lelkivezetőjét, Justin Welby canterburyi érseket, valamint az episzkopális egyház vezető püspökét és a konstantinápolyi görög ortodox pátriárkát, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát is meghallgatták, akik szintén üzenettel fordultak a fiatalokhoz.

Ferenc pápa üzenetében azt emelte ki a programban részt vevő fiataloknak, hogy Isten szeretetének és gyengédségének tanúi lesznek, az első keresztényekre emlékeztetve. Akik látták a legkorábbi keresztény közösségeket, azt mondták róluk: „Nézd, mennyire szeretik egymást!” A Szentatya reményét fejezte ki, hogy ez történik meg az Istenes Szent János-székesegyházban is. A közös élet szerény útját választani többet ér ezer szónál – hangsúlyozta a pápa.

„Azt remélem, hogy ez a közösség lehetőséget kínál majd a keresztények és a társadalom egysége iránti vágy felélesztésére New Yorkban, sőt az egész Egyesült Államokban – mondta Ferenc pápa. – Világunkban a hit jövője a keresztények egységén múlik.” A Szentatya arra buzdított, hogy továbbra is dolgozzanak együtt ennek az egységnek a megvalósítása érdekében. „Bár a keresztények sok pontban nem értenek egyet, mi mégis úgy döntünk, hogy szeretjük egymást. A szeretet erősebb minden nézeteltérésnél és megosztottságnál. Békét teremt ott, ahol a béke lehetetlennek tűnik” – szögezte le a pápa. Krisztus keresztjére emlékeztetve nyomatékosította: Jézus Krisztus olyan kötelék, amely erősebb és mélyebb, mint a kultúránk, a politikai választási lehetőségeink vagy a tanaink.

Üzenete végén a Szentatya köszönetet mondott a fiatalok bátorságáért és elkötelezettségéért, valamint a kezdeményezést támogató különböző szervezeteknek. Különösen kiemelte Timothy Dolan New York-i bíboros érseket és Andrew Dietsche New York-i episzkopális püspököt. „Örül a szívem, amikor arra gondolok, hogy a katolikus főegyházmegye és az episzkopális egyházmegye kéz a kézben együtt dolgozik.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria