Ferenc pápa üdvözletét küldte Lisszabonba, a nyári ifjúsági világtalálkozó helyszínére

Ferenc pápa – 2023. április 25., kedd | 18:41

Ferenc pápa április 22-én, szombaton délelőtt kihallgatáson fogadta a Vatikánban Carlos Moedast, a portugál főváros, Lisszabon polgármesterét, mely idén augusztus 1–6-ig az ifjúsági világtalálkozó helyszíne lesz.

A legutóbbi, 2019-es panamai ifjúsági világtalálkozó végén jelölte ki Ferenc pápa a következő színhelyéül Lisszabont. Azonnal elkezdődött a szervezés, ám a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották a rendezvényt.

A lisszaboni polgármester vatikáni útja immár a konkrét előkészületek része volt; Ferenc pápa szándéka szerint jelen lesz a találkozón, mint ahogy ott volt a fiatalok között Panamában is.

Ferenc pápa rövid spanyol nyelvű üzenetet küldött a szervező városnak: „Szeretettel köszöntelek benneteket, Lisszabon kedves lakói, akik olyan nagyon dolgoztok az ifjúsági találkozó előkészítésén. Örülök, hogy visszatérhetek Lisszabonba, Portugáliába. Örülök annak, amit csináltok a készület jegyében. Bocsássátok meg a rendetlenséget, amit a látogatás kelt köztetek. De köszönöm a fogadtatást. Köszönöm, hogy reményeteket a nyitott szívbe helyeztétek. Minden jót kívánok nektek, Isten áldjon benneteket és adjon erőt a folytatáshoz. És köszönöm ezt a sok munkát. Isten áldjon meg titeket!”

Ferenc pápa üzenetében visszatérésről beszél, mert 2017 májusában kétnapos látogatást tett Fatimában, a Szűzanya megjelenéseinek századik évfordulóján, amikor szentté avatta a látnok Ferenc és Jácinta pásztorgyerekeket.

Az ifjúsági világtalálkozók sorát 1985-ben Szent II. János Pál pápa indította el, aki azonban soha nem tartotta magát a találkozók alapítójának, hanem ahogy kijelentette: „a fiatalok maguk teremtették meg azt”. A lengyel pápa a fiatalok azon törekvését kívánta előmozdítani, hogy legyen „saját terük” az Egyházban és a világban, és az ő kezdeményezésüket támogatva létrehozta a Világiak Pápai Tanácsának ifjúsági tagozatát. 2016 óta a fiatalokkal a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma foglalkozik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria