Ferenc pápa üzenetet küldött II. Tavadrosznak a koptok és katolikusok barátságának emléknapján

Ferenc pápa – 2022. május 11., szerda | 17:30

Ferenc pápa május 10-én üzenetet küldött „szeretett testvérének”, II. Tavadrosz egyiptomi kopt ortodox pátriárkának a koptok és a katolikusok barátságának 9. emléknapja alkalmából, amely a két egyház közötti „Krisztusban való állandó barátság” hangsúlyozását szolgálja.

Május 10. alkalom arra, hogy megújítsuk az elkötelezettséget és a barátság ígéretét, de egyúttal vigasztalást is kérjünk a szenvedő emberi család számára a háború és a járvány napjaiban – fogalmazott a pápa. Felidézte,

jövőre lesz tíz éve, hogy először találkoztak a Vatikánban Tavadrosz pátriárkával.

Ezután hívták életre a koptok és katolikusok barátságának emléknapját. Szintén jövőre lesz az 50. évfordulója az ökumenizmus története egyik fontos eseményének: VI. Pál és III. Senuda pátriárka 1973. májusi találkozójának.

Márk és Péter apostol székét „lelki kötelékek” egyesítik, amiért hálásak lehetünk – fogalmazott a pápa. Többször idézte János evangéliumát, hogy kiemelje a barátság jelentőségét. Odafigyelve Krisztus szavaira – „Barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek” – folytathatjuk a keresztény testvériség zarándoklatát – írta üzenetében Ferenc pápa.

A barátság a legbiztosabb útja a keresztény egység megteremtésének, hiszen ebben magának Krisztusnak az arcát látjuk,

aki már nem szolgának, hanem barátnak nevez minket, és aki azért imádkozik, hogy „mind egyek legyenek”.

Ferenc pápa állandó lelki közelségéről biztosította a kopt pátriárkát, majd Szent Atanáz közbenjárására bízta a teljes és látható szeretetközösség felé vezető utat, akinek élete és tanítása mindkét Egyházat áthatja. A pápa a Szentlelket hívta, már a közelgő pünkösd ünnepére tekintve, hogy „a korábbiaknál még jobban egyesítsen minket, és árassza ki vigasztaló ajándékait szenvedő emberi családunkra, különösen a járvány és a háború napjaiban”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria