Ferenc pápa üzenetet küldött Liguori Szent Alfonz egyháztanítóvá nyilvánításának 150. évfordulójára

Ferenc pápa – 2021. március 24., szerda | 15:07

A Michael Brehlnek, a Legszentebb Megváltó Kongregációja legfőbb elöljárójának, a Pápai Szent Alfonz Akadémia főmoderátorának küldött levelében március 23-án Ferenc pápa rámutatott, hogy Szent Alfonz üzenete példa az utcákra kilépő, misszionárius Egyház számára.

A pápa hangsúlyozza, hogy ez az egyházdoktor tudott meghallgatni, az irgalom tanítómestere és a lelkileg leginkább elhagyatott emberek támasza volt. Szent Alfonz engedte, hogy az élet kihívások elé állítsa, „az utolsók, a gyengék és a kora társadalma által kivetettek szószólója volt”. Az általa választott út arra vezette, hogy azok szolgálatába álljon, akik a jóság útját keresik, mert hűségesek Isten életszentségre való meghívásához. Ez az az út, melyen járva megláthatják az emberek az Atya irgalmas arcát, hiszen a nekünk ajándékozott üdvösség az ő irgalmasságának köszönhető  – írja Ferenc pápa.

Liguori Szent Alfonz példáját követve kéri az erkölcsteológusokat, a misszionáriusokat és a gyóntatókat, hogy lépjenek élő kapcsolatba Isten népével, és tekintsenek az életre az ő szemszögükből „annak érdekében, hogy megértsék a valódi nehézségeket, amelyekkel szembesülnek, és segítsenek a sebeik begyógyításában”.

A pápa az erkölcsteológia megújítójának, Szent Alfonznak a példájára tekintve kiemeli, hogy „kísérni és támogatni kell a lelki támaszt leginkább nélkülözőket a megváltás útján”. Az evangéliumi radikalizmust nem szabad az emberi gyengeséggel szembeállítani – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy „mindig meg kell találni azt a módot, amely nem elidegeníti, hanem közelebb hozza a szíveket Istenhez, ahogy Szent Alfonz tette lelki és erkölcsi tanításával”.

E nagy szenthez hasonlóan „mi is arra kaptunk meghívást, hogy lépjünk ki a világba és találkozzunk az emberekkel mint apostoli közösség, amely az elhagyatottak között követi a Megváltót”. A lelki támaszt nélkülözőkkel való találkozás segít legyőzni az individualizmust és elősegíti az erkölcsi érettséget, amely képes a valódi jó választására. A felelős és irgalmas lelkiismeret kialakításával az Egyház felnőtté válik, konstruktívan tud reagálni a nehéz szociális helyzetekre.

Üzenetében Ferenc pápa kiemeli a számtalan kihívást, amellyel a társadalomnak szembe kell néznie: a világjárványt, a munkanélküliséget, a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást, az élet védelmét, a mesterséges intelligencia által minket érő hatásokat, a teremtett világ védelmét, a demokráciát fenyegető veszélyeket és a testvériség szükségszerűségét.

„Jaj nekünk, ha ebben az evangelizációs erőfeszítésben elválasztjuk a szegények kiáltását a föld kiáltásától” – írja a pápa. Üzenete végén pedig arra hív, hogy „lépjünk ki, és találkozzunk társadalmunk leggyengébb tagjaival”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria