Ferenc pápa videoüzenetet küldött a vallásos nevelésről szóló amerikai kongresszusra

Ferenc pápa – 2021. február 21., vasárnap | 14:25

Hirdesd az ígéretet címmel kongresszust tartanak a vallásos nevelésről február 18. és 21. között az Amerikai Egyesült Államokban, a Los Angeles-i érsekség szervezésében. Az esemény első napján hallgatták meg a résztvevők a pápa videoüzenetét, amelyben tanúságtételre, álmodásra és előretekintésre buzdít.

Ferenc pápa örömmel üdvözölte az online kongresszus résztvevőit, akik az érsekség alapításának 65. és az ifjúság napja létrehozásának 50. évfordulójára is emlékeznek.

A kongresszus számos kezdeményezése révén már jelentős utat tettek meg a vallási nevelés terén. Ebben a mindnyájunk számára nehéz válságidőszakban időszerű a kongresszus felhívása: „Hirdesd az ígéretet” – fogalmazott a pápa üzenetében. – Hirdetnünk kell az Isten nekünk tett ígéretét, és emlékeznünk kell rá, mert Ő megtartja az ígéreteit (vö. 1Kor 1,9–11). Emlékeznünk kell arra is, hogy „minden ember és minden nemzedék egy ígéretet foglal magába, amit kapcsolati, szellemi, kulturális és lelki energiákkal tud felszabadítani”.

A világjárvány rányomta bélyegét az emberek és a közösségeink útjára. Ebben a helyzetben a holnapot kell építeni, a jövőbe kell nézni, ám ehhez elkötelezettségre, erőre van szükség és odaadó szeretetre a többiek felé.

A szamaritánus stílusával kell élni: engedem, hogy hasson rám, amit látok, tudva, hogy a szenvedés megváltoztat engem, mások szenvedése elköteleződést kér tőlem.

Az elmúlt hónapokban mutatott nagylelkű és ingyenes tanúságtételek eltörölhetetlen nyomot hagytak a tudatunkban és a társadalom szövetében is. Mindez megtanítja nekünk, milyen nagy szükség van a közelségre, a törődésre, a kísérésre és az áldozathozatalra a testvériség táplálásához.

Ferenc pápa videoüzenetében „általános alapelvként” szögezte le, hogy amikor a válságból kijövünk, vagy jobbak vagy rosszabbak leszünk, de nem maradunk ugyanolyanok. A válságokban feltárul a szívünk, annak szilárdsága, irgalmassága, nagysága és kicsinysége. A válság szükségképpen választás elé állít minket és azt kéri, hogy köteleződjünk el a haladás mellett. „Ebben az időben, felismerve minden ember méltóságát, mindenkiben feléleszthetjük a világméretű vágyódást a testvériségre. Olyan közösségre van szükség, mely támogat, mely segít minket és amelyben kölcsönösen segítjük egymást előre tekinteni. Milyen fontos, hogy együtt álmodjunk és hogy előre tekintsünk!”

A Szentatya üzenetében reményre szólította a fiatalokat, reményre, amely az ember szíve mélyén rejlik, függetlenül a konkrét körülményektől és a történelmi feltételektől. Arra kérte őket, hogy legyenek egy új emberi szépség, egy új testvéri és baráti szépség költői. Lelkükre kötötte, hogy az álmokat közösen építsék.

Egyetlen emberiségről álmodunk, amelynek tagjai ugyanannak a földnek a lakói, mely otthont ad mindenkinek; ugyanazon emberi testből való vándorok, és ebben a testben ki-ki saját meggyőződésével, de mindenki a saját hangjával van jelen: „Mindnyájan testvérek” – fogalmazott Ferenc pápa, majd a Szűzanya közbenjárását kérve megáldotta a résztvevőket.

A Los Angeles-i érsekség területe Magyarország területének egyhatoda, a 12 milliós összlakosság közel 40%-a, mintegy 4,5 ember katolikus, részarányuk az erőteljes déli bevándorlás miatt folyamatosan nő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria