Ferenc pápa vasárnap délben: Semmi sem igazolhatja vegyi fegyverek alkalmazását!

2018. április 8., vasárnap | 20:58

A Szentatya április 8-án a délelőtti ünnepélyes szentmise végén imádkozta el a húsvéti idő jellegzetes Mária-imáját, a Regina Coelit. Előtte köszöntötte a keleti keresztényeket, a jelen lévő nagyobb csoportokat, utána pedig kitért a szíriai bombázásra.

Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

Kedves testvéreim!

A záró áldás előtt imánkkal mennyei édesanyánkhoz fordulunk. De előtte szeretnék köszönetet mondani mindnyájatoknak, akik részt vettetek ezen a szentmisén, különösen is az irgalmasság misszionáriusainak, akik találkozójukra gyűltek egybe. Köszönöm szolgálatotokat!

A keleti egyházakhoz tartozó testvéreinknek, akik a Julián-naptár szerint ma ünneplik a húsvétot, a legszívélyesebb jókívánságaimat küldöm. A feltámadt Úr töltse be őket világossággal és békével, és erősítse meg azokat a közösségeket, amelyek különösen nehéz körülmények között élnek.

Külön is szeretném köszönteni a jelen lévő romákat és a szintókat nemzetközi napjuk, a Romanò Dives alkalmából. Békét és testvériséget kívánok eme ősi népek tagjainak, és kívánom, hogy a mai nap segítse elő a találkozás kultúráját, egymás megismerésének és tiszteletének jó szándékával. Ez az az út, amely az igazi beilleszkedéshez vezet. Kedves romák és szintók, imádkozzatok értem, és imádkozzunk együtt szíriai menekült testvéreitekért!

Üdvözlöm az összes többi jelen lévő zarándokot is, a plébániai csoportokat, a családokat, a társulatokat, és bújjunk közösen Máriának, az irgalmasság anyjának palástja alá.

Ferenc pápa szavai a Regina Coeli (Mennynek királyné asszonya) elimádkozása után:

Szíriából bombázásokról érkeznek szörnyű hírek, több tucat áldozat van, köztük sok nő és gyermek. Arról is szólnak a hírek, hogy sok embert a bombákban lévő vegyi anyagok pusztító hatása sújtotta. Imádkozzunk az összes elhunytért, a sebesültekért, a szenvedő családokért! Nincs jó vagy rossz háború, és semmi, de semmi sem igazolhatja ezeknek a megsemmisítő eszközöknek a használatát védtelen emberekkel és népekkel szemben. Imádkozzunk, hogy a politikai és katonai vezetők a másik utat, a tárgyalás útját válasszák, hiszen az az egyedüli út, amely olyan békét tud hozni, amely nem a halál és a pusztítás békéje.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő