Ferenc pápa videoüzenetet küldött a kopt ortodox egyháznak a Születés-székesegyház felszentelésére

Ferenc pápa – 2019. január 7., hétfő | 10:42

Január 6-án, vasárnap, amely a keleti ortodox egyházak számára karácsony előestéje, Ferenc pápa videoüzenetet küldött az egyiptomi kopt ortodox egyháznak a Születés-székesegyház felszentelése, illetve az ünnep alkalmából.

Az Urunk, Jézus Krisztus születése tiszteletére szentelt új székesegyház – melyet a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisaként emlegetnek – a Kairótól 45 kilométerre keletre fekvő új kormányzati negyedben található. Az új kopt ortodox főtemplom közelében építették fel egyébként Egyiptom legnagyobb mecsetjét, amelyen az utolsó simításokat végzik.

Az ünnepségen, melyet rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartottak meg, részt vett Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is. Ferenc pápa videoüzenetét az államfő jelenlétében vetítették le.

„Kedves fivérek és nővérek, áldott karácsonyt és boldog új évet! – kezdte üzenetét Ferenc pápa. – Örömmel üdvözöllek benneteket a Születés-székesegyház felszentelésének örömteli alkalmából, melyet a főváros új kormányzati negyedében építettek fel. A Béke Fejedelme adja meg Egyiptomnak, a Közel-Keletnek és az egész világnak a béke és a felvirágzás ajándékát.

Különleges köszöntéssel fordulok kedves testvéremhez, Őszentsége II. Tavadrosz pátriárkához és a kedves kopt ortodox egyházhoz, mely a hit és a szeretet igazi tanúbizonyságát tudta adni a legnehezebb időkben. Kedves fivérek és nővérek, nektek olyan vértanúitok vannak, akik erőt adnak a hitetekhez. Köszönet a példátokért.

Megkülönböztetett tisztelettel fordulok az egyiptomi kormányhoz és Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök úrhoz. Az új katedrálisból szálljon mindig Istennek tetsző dicséret a magasságos egekbe, valamint áldás és béke a földön minden emberre, akiket Isten szeret. Áldott karácsonyt!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Zenit.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria