Hebe de Bonafini, az eltűntekért küzdő argentin anya Ferenc pápa által talált rá újra a hitre

Ferenc pápa – 2022. november 22., kedd | 17:20

November 20-án, 93 éves korában elhunyt a Plaza de Mayo Anyái elnevezésű argentin szervezet társalapítója és elnöke. A szervezet közel ötven éve követeli az igazságot Argentínában azok ügyében, akik a katonai diktatúra idején (1976–83) tűntek el. Évekig bírálta Jorge Mario Bergogliót, majd 2016-ban találkoztak a Szent Márta-házban, ezt követően bocsánatot kért a pápától, majd levelezésbe kezdtek.

November 24-én, csütörtökön Hebe közel ötven év óta először nem lesz jelen a Plaza de Mayón, a katonai diktatúra idején eltűntek feleségei és édesanyái által szervezett „őrjáraton” a szimbólummá vált fehér kendővel a fején, hogy igazságot és igazságszolgáltatást követeljen az argentínai piszkos háború (1976–1983) során elhurcolt férjek, fiúgyermekek és más családtagok számára. Elvesztette két fiát, Jorge Omart, Raúl Alfredót és menyét – nyomtalanul tűntek el, mint a rezsim oly sok más ellenzője.

December 4-én lett volna 94 éves. Október első felében három napra bekerült a La Plata-i kórházba, ahol a vizsgálatok nem mutattak ki különösebb kóros elváltozást. Számos kezdeményezés, köztük egy emberi jogi egyetem támogatója volt, és szinte már intézménynek számított Argentínában, olyannyira, hogy halálának hírére Alberto Fernandez elnök kormánya háromnapos gyászt rendelt el az egész országban.

A Jorge Mario Bergoglióval, Ferenc pápával való kapcsolat De Bonafini életének fontos állomása volt. Korábban keményen és folyamatosan bírálta a Buenos Aires-i érseket, később kommunikálni kezdtek egymással, először levelek útján, majd 2016-ban személyesen a Szent Márta-házban. Hebe de Bonafini elmondta: éppen ennek a kapcsolatnak köszönhetően fedezte fel újra a hitét.

„Teljesen elvesztettem a hitemet, és amikor kapcsolatba kerültünk, ő visszaadta nekem a hitet, amire oly nagy szükség van. Hit nélkül nem lehet élni, és ennek a hitnek köszönhetően minden este beszélgetek a gyermekeimmel” – mondta egy rádióinterjúban. Ferenc pápa „sokszor meghívott a Vatikánba. Úgy éreztem, hogy nem kellene elmennem, mert sokszor vitatkoztam vele. Aztán egy nap elküldött hozzám egy püspököt, akivel beszélgettem, és elfogadtam a meghívást, hogy meglátogassam”.

A pápa lakhelyéül szolgáló vatikáni házba 2016. május 28-án reggel érkezett. A találkozó hosszú volt, több mint két órán át tartott, és szeretetteljes légkörben zajlott, ahogyan Hebe maga mondta újságírók egy csoportjának: „Meghatódtunk és megöleltük egymást.” A pápával megvitatták Argentína drámai helyzetét is: sokan munkanélküliek és a túlélésért küzdenek. A Szentatya nagy figyelemmel hallgatta – mondta az aktivista, aki nyilvánosan elismerte, hogy tévedett Bergoglióval kapcsolatban, nem ismerte a szegények iránti elkötelezettségét, és bocsánatot kért tőle.

A pápa egy interjúban, amelyet Elisabetta Piqué újságírónak, a La Nacion című lapnak adott 2016 júliusában, a májusi audienciáról szólva így nyilatkozott a bocsánatkérésről: „A megbocsátás gesztusa volt. Bocsánatot kért tőlem, és én nem tagadtam meg tőle. Nem tagadom meg senkitől. Ő egy olyan asszony, akinek két gyermekét megölték. Meghajolok, letérdelek ennyi szenvedés előtt. Nem számít, mit mondott rólam. Tudom, hogy a múltban szörnyű dolgokat mondott.”

A pápa és a Plaza de Mayo Anyái szervezet elnöke közötti kapcsolat a következő években folytatódott, leveleztek egymással. 2017-ben Hebe levelet küldött a pápának, amelyben azt írta, hogy Argentínának szüksége van rá: „Nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül, az ország olyan, mintha egy hegy omlana össze egy földrengésben.” Majd felidézte az anyák harcának 40. évfordulóját: „Egyetlen csütörtöki napot sem hagytunk ki a téren. 2036 alkalommal vonultunk ki, már csak kevesen vagyunk, de elpusztíthatatlan hidat építettünk gyermekeink és a hazát komolyan vevő új generációk között, így mi, az Anyák nyugodtan fogunk meghalni, mert a harc és az élet védelme a legjobb kezekben van, a fiatalok kezében, akik elkötelezettek a másokért való küzdelemben.”

Ferenc pápa válaszul egy könyvet és egy levelet küldött, és hangsúlyozta: „Amit már sokszor elmondtam és kifejeztem neki, amikor a Vatikánban járt: egy olyan anya fájdalmával szembesülve, aki ilyen kegyetlen és erőszakos módon veszíti el gyermekeit, mély tiszteletet érzek és annak szükségességét, hogy közel legyek hozzá és imáimmal kísérjem. Csak ő tudja, mit jelent szenvedni.”

2018 februárjában, a Plaza de Mayo Anyái találkozóján Hebe de Bonafini felolvasta a pápa újabb üzenetét: „Imádkozom érted és az Anyákért, és kérem az Urat, hogy tartson meg benneteket jó egészségben, hogy továbbra is sok embernek tudjatok segíteni.” Ferenc pápa ez alkalommal arra bátorította az asszonyt, hogy haladjon előre, és ne aggódjon a róla keringő rágalmak miatt: „Csak azoknak a lelkiismeretét és kezét mocskolják be, akik terjesztik őket. Ne felejtsetek el imádkozni értem. Üdvözlet az anyáknak.”

A Szentatya ugyanezzel az üdvözlettel és áldással fordult hozzá a néhány hónappal ezelőtt, május 1-jén kelt levelében, egy nappal az 1977. április 30-i első „őrjárat” 45. évfordulója után, amikor nők egy csoportja a piramis körül menetelt a téren, azt kérve, hogy „élve” kerüljenek elő a fogva tartott vagy eltűnt gyermekeik. A pápa megköszönte az ajándékba kapott könyvet: „Figyelmesen elolvastam, és csodálatra méltó az az út, amelyet a Plaza de Mayo Anyái kitartóan végigjártak ebben a 45 évben.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News olasz nyelvű oldala

Fotó: Vatican News; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria