Pápai leirattal az Evangelizációs Dikasztériumhoz került az utazók lelki gondozása

Ferenc pápa – 2022. október 10., hétfő | 11:15

Ferenc pápa rescriptuma a turizmus céljából utazók lelkipásztori gondozását szeptember 30-i keltezéssel kivette az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának eddigi illetékességéből.

Figyelembe véve, hogy az 1988. június 28-án kiadott Pastor bonus apostoli konstitúció – amelyet a II. Vatikáni Zsinat Tanítóhivatala ihletett – az Elvándorlók és Útonlevők Pápai Tanácsa hatáskörébe utalta a száműzöttek, migránsok, nomádok, a cirkusz világa, a tengerészek és légiközlekedési dolgozók lelkipásztori ellátását, valamint az utazók lelki gondozását; továbbá, hogy a 2016. augusztus 17-i Humanam progressionem motu proprióval a fent említett pápai tanács hatásköre átkerült az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumához; a 2022. március 19-én kelt Praedicate evangelium apostoli konstitúció kérte az említett hatáskörök újraelosztását.

Ezért Ferenc pápa 2022. szeptember 7-én az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának prefektusát fogadva úgy határozott, hogy átruházza a vallás, a tanulás vagy a pihenés-kikapcsolódás céljával utazó hívek lelkipásztori gondozásának felelősségét az Evangelizációs Dikasztérium hatáskörébe.

A pápai leirat október 1-jével lépett hatályba, miután megjelent az L’Osservatore Romano napilapban, illetve az Acta Apostolicae Sedis közlönyben. A pápai leirat a Vatikánban 2022. szeptember 30-án jelent meg Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusának aláírásával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria