Ferenc pápa üzenete a gyerekek kizsákmányolása ellen

Ferenc pápa – 2021. november 5., péntek | 10:28

Támogatni kell a kistermelő családokat, hogy a szülők ne kényszerüljenek arra, hogy munkára fogják gyermekeiket – hangsúlyozta a pápa a kiskorúak mezőgazdasági munkavégzésének elkerülése témában november 2-án az ENSZ világélelmezési szervezetének (FAO) római székházában tartott találkozó résztvevőihez intézett üzenetében, nemzeti és nemzetközi összefogásra szólítva a gyermekek védelméért.

Ha a gyermekmunka kizsákmányolásként nyilvánul meg, akkor még inkább olyan csapássá válik, amely kegyetlenül megsérti a kicsinyek méltóságát, lehetetlenné teszi a harmonikus fejlődést, és korlátozza a jövőbeli lehetőségeiket. Károsítják a gyerekeket, csakhogy kielégítsék a felnőttek termelői és haszonszerző szükségleteit – szerepel a pápai üzenetben.

A drámai helyzetet tovább súlyosbította a világjárvány, melynek következtében egyre több kiskorú hagyta abba az iskolát és kényszerült e rabszolgaságba. A nehéz munkakörülmények sokukat az egészséghez való joguktól is megfosztják. A mezőgazdasági ágazatra figyelve helyzetük még riasztóbb: fiúk és lányok ezrei kénytelenek kimerítő, bizonytalan és elkeserítő körülmények között dolgozni, rossz bánásmódtól, bántalmazásoktól és diszkriminációtól szenvedni – mutat rá Ferenc pápa. –

A mélypontot az jelenti, amikor maguk a szülők kénytelenek dolgoztatni gyermekeiket, mert az ő aktív hozzájárulásuk nélkül nem tudnák eltartani a családjaikat.

Üzenetében a pápa azon kívánságának ad hangot, hogy a római találkozón hathatós felszólítás szülessen, amely az illetékes nemzetközi és nemzeti szervektől a gyermekek nyugalmának és boldogságának védelmét követeli.

A gyermekvédelem a legjövedelmezőbb befektetés, amit az emberiség megtehet – hangsúlyozta a Szentatya. – A gyermekek védelme azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk növekedésük időszakát, és

hagyjuk, hogy e törékeny hajtások megfelelő körümények között nyílhassanak és virágozhassanak.

A gyermekek védelme magában foglalja a kisgazdálkodó családokat segítő konkrét intézkedések meghozatalát is, hogy ne kelljen gyermekeiket vidékre küldeniük dolgozni annak érdekében, hogy a jövedelem elegendő legyen családjuk méltó eltartásához. Végül a gyermekek védelme azt jelenti, hogy

biztosítjuk számukra a biztonságos növekedést, mely által szabad, becsületes és támogató állampolgárokká lehetnek.

Mennyire fontos lenne, hogy mind nemzetközi, mind nemzeti szinten megfelelő és hatékony jogrendszer védje a fiúkat és a lányokat ettől a káros, technokrata mentalitástól, amely eluralkodott a világban. Legyenek mind többen, akik azon dolgoznak, hogy a gyerekeket és a fiatalokat a munkaerő-kizsákmányolás brutális igájára ítélő féktelen haszonszerzési vágy a gondoskodás logikájának adja át a helyét. Ebben az értelemben szükség van a nevelésre, a tudatos és felelős magatartás kialakítására – zárul Ferenc pápa üzenete a kiskorúak mezőgazdasági munkavégzésének kiküszöbölése témában rendezett nemzetközi találkozó résztvevőihez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria