Szentté avatják az ignáci lelkiséget terjesztő argentin Mama Antulát

Ferenc pápa – 2023. október 27., péntek | 18:15

Hamarosan a szentek között tisztelhetjük az argentin Maria Antonia di San Giuseppét, akit 2016. augusztus 27-én avattak boldoggá. Ferenc pápa október 23-án audiencián fogadta Marcello Semeraro bíborost, és engedélyezte a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma dekrétumának közzétételét, mely elismeri a világi nővér közbenjárásának tulajdonított csodát.

A Mama Antulaként ismert Maria Antonia di San Giuseppe a Szent Ignác-i lelkiség terjesztője volt, több lelkigyakorlatos házat hozott létre a 18. századi latin-amerikai országokban, többek között a Buenos Aires-i lelkigyakorlatos háznak is alapítója.

Az ő közbenjárásának tulajdonítják egy olyan súlyos agyvérzéses beteg gyógyulását, akit Santa Fe egy kórházában ápoltak kómás állapotban vérmérgezéssel, többszörös szervelégtelenséggel, s akinek esélyei elenyészőek voltak arra, hogy valaha visszatérjen a normális élethez, tekintettel a visszafordíthatatlan agyi károsodásra, amit elszenvedett. A páciens, Claudio gyógyulásáért egész családja, barátai és mások is imádkoztak, és Boldog Maria Antonia di San Giuseppe közbenjárását kérték. Pár nappal később jelentős javulás mutatkozott a beteg állapotában. Néhány hónapnyi fizikoterápia után Claudio újra önellátó lett, aki képes arra, hogy a hétköznapokban normális kétkezi munkát végezzen.

*

Világi nevén Antonia de Paz y Figueroa 1730-ban született Silipicában (Santiago del Estero tartomány), tehetős családban. Vallási, lelki és kulturális képzésben részesült; már fiatalon megismerte a Szent Ignác-i spiritualitást. 1745-ben kötelezte el magát a jezsuita lelkiség mellett, letette magánfogadalmait, és más megszentelt nőkkel együtt közösségi életet kezdett élni. Gaspar Juárez jezsuita pap vezetésével gyermekek oktatásának szentelte magát, betegeket gondozott és segítette a szegényeket.

Amikor 1767-ben III. Károly parancsára kitiltották a spanyol korona területeiről a Jézus Társasága papjait, Maria Antoniában megérlelődött az elhatározás, hogy továbbviszi a lelkigyakorlatok hagyományát. Lelkigyakorlatos ház nyitását határozta el, majd gyóntatója és püspöke egyetértésével meg is valósította tervét. Sokat utazott, hogy terjessze a Szent Ignác-i spiritualitást és újabb lelkigyakorlatos házakat hozzon létre. Az volt a vágya, hogy elmenjen oda, ahol nem ismerik Istent, így jutott el Uruguayba, Montevideóba. Buenos Airesben is lelkigyakorlatos ház alapítása fűződik nevéhez.

1799. március 7-én, 69 éves korában adta vissza lelkét Teremtőjének.

Földi pályafutása alatt mintegy 80 ezer ember részesült jóvoltából a Loyolai Szent Ignác által megfogalmazott lelkigyakorlatok élményéből. Mama Antula hamvai a Buenos Aires-i Kegyes Miasszonyunk-templomban nyugszanak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria