Újra van afrikai főpásztor Ferenc pápa tanácsadó testületében

Ferenc pápa – 2020. október 16., péntek | 13:08

Módosult a bíborosi tanács összetétele október 15-én: a kongói Ambongo Besunguval hét főre bővült. A Szentatya Marco Mellino püspökre bízta a titkári feladatokat Marco Semeraro püspök helyett, akit a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusának nevezett ki.

A Római Kúria reformjával foglalkozó tanács egy afrikai főpásztorral bővült, így most hét tagból áll a testület, mely Ferenc pápát segíti a Pastor Bonust felváltó új apostoli konstitúció kidolgozásában. A Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett az új tag, Fridolin Ambongo Besungu kinshasai érsek. Személyében újra képviselteti magát az afrikai kontinens a tanácsban, miután 2018 végén Laurent Monsengwo Pasinya bíboros – George Pell és Errazuriz Ossa mellett – kilépett a testületből.

Továbbra is segíti tanácsaival a pápát a többi hat bíboros: a hondurasi Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga tegucigalpai érsek, aki egyben a csoport koordinátora; Pietro Parolin szentszéki államtitkár; az amerikai Seán Patrick O’Malley bostoni érsek; az indiai Oswald Gracias bombayi érsek, a német Reinhard Marx münchen-freisingi érsek, valamint az olasz Giuseppe Bertello bíboros, Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke.

Marco Mellino püspök, aki eddig másodtitkárként segítette Marco Semeraro püspök-titkár munkáját, most átvette tőle a megbízatást, mivel Ferenc pápa az albanói püspökre bízta a Szentek Ügyeinek Kongregációja vezetését.

A tanács a napokban ülésezett internetes összeköttetés segítségével, megvitatták a Római Kúria reformját biztosító apostoli konstitúció szövegtervezetét. A dokumentumot most az illetékes vatikáni dikasztériumban tanulmányozzák. A Szentatya megállapította, hogy a reform már zajlik, adminisztratív és gazdasági kérdésekben is. A következő online találkozót decemberre tűzték ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria