„Isten áldása van rajtunk” – Megáldották Szilágy felújított középkori templomát

Hazai – 2019. augusztus 9., péntek | 16:50

A Baranya megyei Szilágy település statikailag megerősített és külsőleg felújított középkori templomát augusztus 7-én adták át és áldották meg.

Az ünnepi eseményen Gál Péter plébános emlékeztetett, hogy a 14. században épült templomot, amelyben a domb csúszása súlyos falrepedéseket okozott, a műemlékvédelem körülbelül húsz éve használhatatlanná nyilvánította. Ennek ellenére a hívek kitartottak, reméltek, vártak és imádkoztak templomukért. Végül Udvardy György püspök jóvoltából pályázhattak, a folyamatot a pécsi püspökség segítette és rendezte. A középkori eredetű templom ennek köszönhetően statikai megerősítést kapott, külső felújításon esett át, a legveszélyesebb domboldalnál pedig támfalat építettek; a régi sekrestye helyébe, melyet az összeomlás veszélye fenyegetett, új épült.

Udvardy György püspököt, kinevezett veszprémi érseket Nyúl Viktor pasztorális igazgató képviselte az augusztus 7-i ünnepen, ő áldotta meg a templomot. Ünnepi beszédében arra biztatott, hogy amikor erre a szépen felújított templomra föltekintünk, jusson eszünkbe, hogy Isten áldása van rajtunk. Legyünk olyan férfiak és nők, akik ezt az áldást továbbadják, jót mondva és jót cselekedve mások fele.

* * *

A templom külső felújítási munkálataira a szilágyi plébánia 20,4 millió forint európai uniós támogatást nyert. A kivitelezés összköltsége 80 millió forint volt. Az uniós támogatáson és a plébániai pályázatban vállalt önrészen felül a Pécsi Egyházmegye 56,5 millió forint kormányzati támogatással járult hozzá a beruházáshoz.

A kivitelező, a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. 2018 júniusában kezdte el a munkálatokat; az építkezés 2019 augusztusára fejeződött be. A kivitelezés során felújították a külső homlokzatot és a tetőt, kicserélték, felújították a villámvédelmi berendezést, a bádogos szerkezeteket és a nyílászárókat, támfalat építettek, és statikailag megerősítették a templom falait.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria