Jézus vére tapinthatóvá teszi Isten szeretetét! – Szent Vér-búcsú Bátán

Hazai – 2020. július 8., szerda | 16:22

Július 5-én, vasárnap délelőtt számos helyről érkeztek zarándokok Bátára, hogy a Szent Vér-kegyhelynél közösségben ünnepeljenek. A Szent Vér-búcsú alkalmából Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke mutatott be szentmisét.

A hívő közösség a bátai Szent Vér-kegytemplom felszentelése, 1939 óta együtt ünnepli itt  Isten Fiának Szent Vérét július elején. Az idei búcsúra is több százan érkeztek: helyiek, zalaegerszegi, pécsi, mohácsi, dunaszekcsői és környékbeli zarándokok, valamint a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia közösségének tagjai.

Nyúl Viktor pasztorális helynök a búcsúi szentmise homíliájában hangsúlyozta: ez a nap arra hív, hogy feltekintsünk a keresztre, és szemléljük az értünk vérző Jézust. Szent II. János Pál pápa szavait idézve arra biztatott, hogy vizsgáljuk Jézust, mert akit és amit szemlélünk, azzá formálódik a gondolkodásmódunk.

Emeljük lelki szemünket a Szent Vér-ereklyére, amely Jézus véréből való! – biztatott a szónok, majd a Szent Vér ünnepéhez kapcsolódóan három aspektust emelt ki:

Jézus Vére Isten gondoskodásának szimbóluma, annak jele, hogy szabaddá tette a népet. A Vér arra utal, hogy az Úr kiszabadítja népét. Az Egyiptom szó jelentése: a félelem háza, a félelem világa. Isten ebből szabadítja ki az embereket, és új hazát ad.

Tehát ez az ünnep arra emlékeztet, hogy Isten bennünket is felszabadít, reményt és életet ad – összegezte Nyúl Viktor.

Ferenc pápa megfogalmazása szerint nincs az a bűn, amit ha őszintén megbánunk, ne bocsátaná meg az Isten. Ma az irgalmat is ünnepeljük, ami erősebb minden bűnünknél – folytatta gondolatmenetét a szónok, majd az előbbi igazsághoz kapcsolódóan Tolsztoj Feltámadás című regényét idézve leszögezte: a megbocsátás az az út, amely előreviszi a világot.

„Merjünk igent mondani a megbocsátásra! Legyünk irgalmasok, forduljunk testvérként embertársaink felé! Mert Jézus a Vére által nem valamit adott nekünk, hanem maradéktalanul odaadta magát minden emberért. (…) Jézus vére tapinthatóvá teszi Isten szeretetét!”

Amikor a Szent Vér-ereklyére tekintünk, jusson eszünkbe, hogy Isten számára mindenki értékes, akár fiatal, akár idős, akár egészséges, akár beteg – mondta homíliájában a pasztorális helynök. 

Jézus Vére arra is tanít, hogy áldozatot hozzunk másokért, küzdjünk másokért és Isten szeretetére nap mint nap válaszoljunk.

Jézus Vére a szövetséget szimbolizálja, amelyet Isten kötött velünk a keresztség által. A Szent Vér-ünnep kifejezi, hogy Isten szabaddá tesz, megbocsát nekünk, hogy irgalma erősebb minden gyengeségünknél, valamint hogy szeretetkapcsolatra hív – hangzott el az ünnepi szentmise homíliájában.

Az idősekért és betegekért felajánlott bátai Szent Vér-búcsú körmenettel folytatódott.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Németh Rozália

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria