„A Mester van itt, és hív téged” – A Comunione e Liberazione mozgalom tábora Mátraszentimrén

Hazai – 2022. július 28., csütörtök | 13:34

A mátraszentimrei Stella Katolikus Egyházi Üdülő adott otthont július 19. és 24. között a Comunione e Liberazione mozgalom nyári táborának. Az eseményen közel száz fő vett részt minden korosztályból, budapesti, mosonmagyaróvári és olaszországi közösségekből egyaránt.

Az együtt eltöltött pihenés, a kirándulások kulcsszerepet játszanak a mozgalom életében. Az alapító, Luigi Giussani gondolatát idézve: „...a nyaralás nem üresjárat, hanem lehetőség arra, hogy elmélyedjünk abban, ami igazán fontos az életünkben. A vakáció meghatározza, hogy hogyan élünk (…): ha a nyaralás soha nem emlékeztet arra, ami lényeges, ha nem tesz téged jóságosabbá mások iránt, hanem ösztönösebbé tesz, ha nem tanít meg mély tekintettel figyelni a természetre, ha nem késztet örömteli áldozatra, akkor a pihenés ideje nem éri el a célját.”

Az ilyen szellemben eltöltött idő feltöltődésére szolgált minden korosztálynak. A gyerekek nagy örömmel játszottak naphosszat a szabad levegőn. Évről évre megható látni, hogy a felnövekvő generáció hogyan vezetgeti a legkisebbeket. A szülők számára pedig felbecsülhetetlen érték, hogy míg gyermekeik békésen játszanak, ők baráti közösségben lehetnek.

A kirándulások, játékos programok és kemencés sütögetés mellett szellemi táplálékot adott a napindító zsolozsma; a ciszterci rend generális apátja, Mauro Giuseppe Lepori által a mozgalom fraternitása számára tartott áprilisi lelkigyakorlat szövegén való elmélkedés; a közösségi iskola és az esti szentmisék.

A tábor vendégelőadója Csókay András idegsebész volt, aki hitéről, a gonosz állandó ténykedéséről és a Krisztus-ima erejétől tett tanúságot. Előadásához kapcsolódott Vlagyimir Szergejevics Szolovjov Az Antikrisztus története című novellájának bemutatása, Kisdi Ágnes jóvoltából, aki a mozgalomhoz tartozó Memores Domini társulás tagja.

Ezen események bizonyosságot adtak arról, hogy az úton járni közösségben és csak Krisztussal érdemes, aki mindig készen áll arra, hogy belépjen az ember életébe.

A budapesti közösség a nyár folyamán heti rendszerességgel imádkozza a rózsafüzért – minden szerdán 19.15-től a budai kapucinus rendház közösségi termében (1011 Budapest, Fő utca 32.).

Szeptembertől ezeket az alkalmakat a közösségi iskola váltja fel, melynek keretében egy adott tematika mentén osztják meg a résztvevők tapasztalataikat. Minden érdeklődőt szeretettel látnak.

További információ a Comunione e Liberazione honlapján érhető el.

Forrás: Comunione e Liberazione mozgalom magyarországi közössége

Fotó: Comunione e Liberazione

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria