Negyvenezren követték a Comunione e Liberazione online közvetített lelkigyakorlatát

Hazai – 2022. május 8., vasárnap | 15:02

A Comunione e Liberazione (CL) mozgalom április 29. és május 1. között tartotta Esztergomban regionális Fraternitás lelkigyakorlatát. Az olaszországi közvetítéshez mintegy 40 ezer fő csatlakozott 94 országból. A lelkigyakorlatot Davide Prosperi felkérésére Mauro Giuseppe Lepori, a Ciszterci Rend generális apátja tartotta, aki jó barátságot ápolt Luigi Giussani atyával, a mozgalom alapítójával.

Esztergom évek óta otthont ad a közép-európai CL közösségek szlovák, cseh, osztrák, olasz és német tagjai számára ahhoz, hogy tolmácsok segítségével együtt vegyenek részt ezen a kegyelemteli eseményen és megéljék a találkozás örömét Krisztusban.

A lelkigyakorlat vezérfonala a Szentírásból ismert Mártának, Mária és Lázár testvérének életútján keresztül bontakozott ki. Márta számonkéri Jézust, hogy miért nem szólítja fel húgát a házimunkában való részvételre. Ekkor Jézus a következőket mondja neki:

„Márta, Márta! Sok mindenre gondod van, és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, és nem is veszíti el soha.” (Lk 10,38–42)

Ettől a pillanattól Márta jellemfejlődésen megy keresztül: heves habitusa megmarad, de felismeri, hogy csak Krisztusra van igazán szüksége és Őt megtalálja mindennapi feladataiban is. Ezt leginkább Lázár feltámasztásának történetében tapasztalhatjuk, amikor igaz hitéről tesz tanúságot Jézusnak.

A lelkigyakorlat segített felismerni, hogy kicsit mindannyian Márták vagyunk.

A mindennapok küzdelmeiben és a teendők viharában elfelejtjük, hogy egyéni erőfeszítéseink semmit sem érnek Krisztus nélkül.

Szükségünk van a csendre, de a csend nem a gondolatok hiánya, hanem a Vele való beszélgetés kezdete. Ő mindig ott van és vár, koldulja az ember szívét. Lepori atya azt is kiemelte, hogy Márta nem egyedül járta be ezt az utat. Ott volt körülötte egy társaság mint tekintély, akiket követni lehetett és akik által növekedni tudott a hitben.

A lelkigyakorlat és a találkozás élménye lehetőséget adott arra, hogy Márta történetén keresztül felismerjük saját kihívásainkat és együtt győződjünk meg az igazságról, hogy

Jézus minden az ember életében. Ő az élet élete.

(A lelkigyakorlat szövege a  Comunione e Liberazione honlapján hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz.)

Forrás: Comunione e Liberazione mozgalom magyarországi közössége

Fotó: Comunione e Liberazione

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria