66 kistelepülésen segítik a legkisebb gyermekek fejlődését a Máltai Szeretetszolgálat vezetésével

Hazai – 2021. február 1., hétfő | 15:30

Hatvanhat településen, tizennyolc civil szervezet együttműködésével indult a legkisebb gyermekek felzárkóztatását segítő uniós program 2021 januárjában. A „Fókuszban a gyermek” elnevezésű EFOP-projekt keretében a három év alatti gyermekek egészséges fejlődését elősegítő szakmai programok valósulnak meg 5 milliárd forint értékben.

A „Fókuszban a gyermek” program helyszínein induló szakmai programok részben a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek egészséges fejlődését, részben a biztonságos környezet megteremtését segítik elő. A programok része többek között az ingyenes szemészeti szűrés, a kora gyermekkori mozgásfejlesztés és a kismamák támogatása. Külön programelem segíti a várandós asszonyok egészségének megőrzését, ebben megjelenik a dohányzásról leszokást segítő részprogram is. A projekt célja, hogy a hatvanhat településen egyetlen gyermeket se veszítsenek szem elől, különösen fejlődésük legfontosabb szakaszában, életük első ezer napjában.

A szakmai programok másik csoportja a biztonságos, rendezett családi háttér megteremtését segíti elő. Ide tartozik többek között az otthoni körülményeket javító lakhatási program, a szakemberek segítségével zajló, személyre szóló megoldásokat kereső adósságrendezési program, a településeken induló drogprevenció és áldozatsegítő program, az integrációt elősegítő, közösségépítő zenei és sportprogram, valamint a programban részt vevő munkatársak és az oktatásban, nevelő munkában érintett szakemberek képzése, támogatása is.

A „Fókuszban a gyermek” program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetésével zajlik, a településeken mellettük további tizenhét segítő szervezet, köztük több országos karitatív szervezet dolgozik a gyermekek egészséges fejlődéséért. A program helyszínei a legrosszabb társadalmi-gazdasági mutatókkal rendelkező települések közül kerültek ki. A települések kivétel nélkül érintettek a „Felzárkózó települések” nevű kormányzati támogatással zajló programban is. A cél a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődése, ehhez a program a szükségleteik alapján nyújt intenzív családgondozást.

A „Fókuszban a gyermek” programhoz ötmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad az Európai Unió, a projekt a „Széchenyi 2020” program keretében valósul meg.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria